1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só, 1 dkg csemege pirospaprika
1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük.
2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztőt és a paprikát, majd jól összekeverjük.
3. Az átszitált lisztet és a meleg (30 C°-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását.
4. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást.
5. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig.
6. Alaposan dolgozzuk ki, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük.
7. Ez idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk.
8. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
9. 35-40 percig meleg helyen tartjuk.
10. Sütés előtt étolajjal megkenjük.
11. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.
12. A kenyeret köménymaggal, napraforgómaggal ízesíthetjük.
-1 dl langyos tejbe tesszük a cukrot, kevés lisztet, és az elmorzsolt élesztőt. Az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzáöntjük a többi hoz...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KözepesElkészítjük a kovászt: az áttört vagy lereszelt langyos krumplit eldolgozzuk a cukorral, az élesztővel meg a tejjel, majd belekeverjük a lisztet is. Letakarva, hűvös helyen néhány...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézLangyosíts két deci vizet, keverd el benne a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel öt-tíz perc alatt. Akkor jó, ha habos a teteje, és jelentősen megemelkedik. A lisztet...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. A sütőt kapcsold be 170 fokra, légkeveréses funkcióra. 2. A tojásokat alaposan verd fel. 3. A lisztes hozzávalókat egy tálban alaposan keverd össze. 4. A tojáshoz add a...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű