50 dkg tehéntúró, 4 ek búzadara, 2 tojás, só, citrom, zsemlemorzsa, zsiradék, porcukor, kisebb szemű szamóca
öntet: 25 dkg szamóca, 3-4 ek kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl víz
1. A szamócákat alaposan mossuk meg.
2. A túrót törjük át, tegyünk bele kevés sót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, 4 púpozott ek grízt, és a citrom reszelt héját.
3. Az egészet alaposan keverjük össze.
4. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a masszához, majd pihentessük fél órát.
5. 3-4 evőkanál zsíron, pirítsunk meg 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, tegyük félre.
6. Tegyünk fel vizet forrni, majd a túrós masszából vizes kézzel formázzunk gombócokat, amiknek a közepébe tegyük a szamócákat.
7. Tegyük enyhén sós, forrásban lévő vízbe, óvatosan kavarjuk meg, majd főzzük ki.
8. Ha a gombócok a víz tetejére feljöttek, 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal szedjük ki, és még forrón forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában.
9. Érdekesebbé tehetjük a túrógombócokat, ha a zsemlemorzsába 3 dkg kristálycukrot, és 4-5 dkg darált diót keverünk.
10. Tálalásnál szórjuk meg porcukorral, esetleg adhatunk hozzá szamóca öntetet.
11. Az öntet a következőképpen készül: a megmosott, kicsumázott epret cukorral, vaníliás cukorral turmixoljuk le.
12. Adjuk hozzá a vizet, majd kevergetve főzzük fel. Az öntetet nem kell tökéletesen simára turmixolni, nem baj, ha kisebb eper darabok maradnak benne.
A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rusztikusra vágott gombát, megborsozzuk és hagyjuk lepirulni. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a bor...
Elkészítési idő:Megpároljuk a hagymát. A cikkekre vágott paradicsomot puhára főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a tonhalat. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, ba...
Elkészítési idő: 30 percA kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat. A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy...
Elkészítési idő: 1 ora