50 dkg tehéntúró, 4 ek búzadara, 2 tojás, só, citrom, zsemlemorzsa, zsiradék, porcukor, kisebb szemű szamóca
öntet: 25 dkg szamóca, 3-4 ek kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl víz
1. A szamócákat alaposan mossuk meg.
2. A túrót törjük át, tegyünk bele kevés sót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, 4 púpozott ek grízt, és a citrom reszelt héját.
3. Az egészet alaposan keverjük össze.
4. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a masszához, majd pihentessük fél órát.
5. 3-4 evőkanál zsíron, pirítsunk meg 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, tegyük félre.
6. Tegyünk fel vizet forrni, majd a túrós masszából vizes kézzel formázzunk gombócokat, amiknek a közepébe tegyük a szamócákat.
7. Tegyük enyhén sós, forrásban lévő vízbe, óvatosan kavarjuk meg, majd főzzük ki.
8. Ha a gombócok a víz tetejére feljöttek, 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal szedjük ki, és még forrón forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában.
9. Érdekesebbé tehetjük a túrógombócokat, ha a zsemlemorzsába 3 dkg kristálycukrot, és 4-5 dkg darált diót keverünk.
10. Tálalásnál szórjuk meg porcukorral, esetleg adhatunk hozzá szamóca öntetet.
11. Az öntet a következőképpen készül: a megmosott, kicsumázott epret cukorral, vaníliás cukorral turmixoljuk le.
12. Adjuk hozzá a vizet, majd kevergetve főzzük fel. Az öntetet nem kell tökéletesen simára turmixolni, nem baj, ha kisebb eper darabok maradnak benne.
A jól megtisztított héjú burgonyát héjában megfőzzük. Hagyjuk hűlni, majd héját lehúzzuk, krumplinyomón áttörjük. Ennek híján villával is összetörhetjük, de akkor végezzünk alapos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát bő sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük. A kolbászt felkarikázzuk és egy kicsi olajon megpirítjuk. Hozzá adjuk a tésztát és így is pirítjuk 1-2 percig, majd levessz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA hagymákat paprikákat, paradicsomokat apróra felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a 2 csomag bolognai alapot,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés vízzel felengedjük és lassú...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű