30 dkg finomliszt, 17 dkg vaj, 1 csipet só, 2 kk porcukor, 1 tojás, hideg víz szükség szerint (1-2 ek)
töltelék: 35 dkg erdei gyümölcs, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1-2 dkg vaj
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, ha túl száraz, adok hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Lényeg, hogy gyorsan kell csinálni, a vaj legyen hideg, ne olvadjon meg a gyúrás közben.
2. A tésztát legalább egy óráig hűtőben pihentetem.
3. A töltelékhez kiolvasztom a gyümölcskeveréket (jobb lenne a friss, de télvíz idején már nemigen van, vagy ha igen, nem olyan jó), és lecsepegtetem.
4. Összekeverem a cukorral és a citromhéjjal.
5. A tésztát előkapom a hűtőből, két részre osztom, kinyújtom, az egyik lapot beleterítem egy jénai tál fedelébe (kb. 26 cm átmérő).
6. Rásimítom a gyümölcsöt, rávágok a tetejére vajat kis darabokban, lefedem a másik lappal.
7. Előtte célszerű az alsó lap szélét kis vízzel megkenni, hogy jobban rátapadjon a felső lap.
8. Ha lefedtem, összenyomkodom a széleket, a kör közepébe egy 10 cm-s X-et vágok, a négy sarkát felhajtom, így kapok egy kis ablakot a közepén.
9. Meghintem a tetejét porcukorral és 40 percig sütöm közepes lángon.
10. Tálalásnál nagyon vékonyan porcukrozom, és ha nagyon ki akarok tenni magamért - ez most elmaradt - adok hozzá egy gombóc vaníliafagyit.
80 g csokoládét vízfürdőben megpuhítunk és addig keverünk, amíg hőfoka néhány fokkal magasabb lesz a testhőmérsékletnél. Ezt a puhított csokoládét nagyon gyorsan belekeverjük 400 g...
Elkészítési idő:1. A dióbelet egy tepsire rakjuk és forró sütőben pár percig pirítjuk. 2. Amikor kihűlt, éles késsel durvára törjük. 3. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá v...
Elkészítési idő:12 szelet graham kekszet zúzz össze, ha nem fahéjas, akkor adj hozzá kb. egy teáskanál fahéjat. Keverd hozzá a felolvasztott vajat, majd a masszát simítsd el egy torta formában. A...
Elkészítési idő: 30 perc