30 dkg finomliszt, 17 dkg vaj, 1 csipet só, 2 kk porcukor, 1 tojás, hideg víz szükség szerint (1-2 ek)
töltelék: 35 dkg erdei gyümölcs, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1-2 dkg vaj
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, ha túl száraz, adok hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Lényeg, hogy gyorsan kell csinálni, a vaj legyen hideg, ne olvadjon meg a gyúrás közben.
2. A tésztát legalább egy óráig hűtőben pihentetem.
3. A töltelékhez kiolvasztom a gyümölcskeveréket (jobb lenne a friss, de télvíz idején már nemigen van, vagy ha igen, nem olyan jó), és lecsepegtetem.
4. Összekeverem a cukorral és a citromhéjjal.
5. A tésztát előkapom a hűtőből, két részre osztom, kinyújtom, az egyik lapot beleterítem egy jénai tál fedelébe (kb. 26 cm átmérő).
6. Rásimítom a gyümölcsöt, rávágok a tetejére vajat kis darabokban, lefedem a másik lappal.
7. Előtte célszerű az alsó lap szélét kis vízzel megkenni, hogy jobban rátapadjon a felső lap.
8. Ha lefedtem, összenyomkodom a széleket, a kör közepébe egy 10 cm-s X-et vágok, a négy sarkát felhajtom, így kapok egy kis ablakot a közepén.
9. Meghintem a tetejét porcukorral és 40 percig sütöm közepes lángon.
10. Tálalásnál nagyon vékonyan porcukrozom, és ha nagyon ki akarok tenni magamért - ez most elmaradt - adok hozzá egy gombóc vaníliafagyit.
A mascarponét 4 evőkanál porcukorral habosra keverjük. A tejszínt 1 evőkanál porcukorral és a habfixálóval felverjük és belekeverjük a mascarponéba. Az étcsokoládét sajtreszelőn...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűteszt
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA tésztához a vajat keverjük ki habosra a cukrokkal, citromhéjjal, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a sütőporral elkevert lisztet. egy 18 cm, sütőpapírral bélelt to...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes