25 dkg túró, 5 dkg rétesliszt, 5 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojásfehérje, pici só, kb. 1 ek cukor, 2,5 ek darált mák
hempergetés: 5 dkg vaj, zsemlemorzsa
csorgatás: porcukorral kikevert tejföl
öntet: magozott meggy, méz
1. A túrót villával áttörtem, hozzákevertem az elhabart egész tojást, a grízt, a mákot és a lisztet.
2. Sóval, cukorral ízesítettem, végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgattam.
3. Az így kapott masszát fél órára a hűtőbe tettem.
4. Közben a vajat megolvasztottam egy serpenyőben és megpirítottam rajta a zsemlemorzsát.
5. Egy kis lábas aljára mézet öntöttem és felhevítettem, majd hozzáadtam a kimagozott meggyet és fedő alatt, kis lángon főztem egy kicsit (kb. 8 percet).
6. Utána hagytam kihűlni és botmixerrel pürésítettem.
7. A fél óra elteltével a túrós masszából hideg kézzel kis gombócokat formáztam és forrásban lévő enyhén sós vízbe raktam őket.
8. Újraforrástól számítva 6-8 percig főztem a gombócokat, utána szűrőkanállal kiszedegettem és a pirított morzsában megforgattam őket.
9. Porcukorral elkevert tejföllel és a meggyöntettel tálaltam.
LANGYOS tejben az élesztőt felfuttatom, majd a tészta hozzávalóit jól összedolgozom, majd hagyom megkelni, kb. 40 percig. Ezt követően a tésztát kinyújtom, vagy szétnyomkodom...
Elkészítési idő:Melegvízben felolvasztom az élesztőt. Hozzáadom a sót, olajat, tejfölt. A lisztet folyamatosan adom hozzá. A kelesztési idő annyi, amíg a feltétet elkészítem. 180 fokon légkeveréss...
Elkészítési idő: 30 percA hozzávalókat óvatosan, de alaposan összekeverjük.
Elkészítési idő: