25 dkg túró, 5 dkg rétesliszt, 5 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojásfehérje, pici só, kb. 1 ek cukor, 2,5 ek darált mák
hempergetés: 5 dkg vaj, zsemlemorzsa
csorgatás: porcukorral kikevert tejföl
öntet: magozott meggy, méz
1. A túrót villával áttörtem, hozzákevertem az elhabart egész tojást, a grízt, a mákot és a lisztet.
2. Sóval, cukorral ízesítettem, végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgattam.
3. Az így kapott masszát fél órára a hűtőbe tettem.
4. Közben a vajat megolvasztottam egy serpenyőben és megpirítottam rajta a zsemlemorzsát.
5. Egy kis lábas aljára mézet öntöttem és felhevítettem, majd hozzáadtam a kimagozott meggyet és fedő alatt, kis lángon főztem egy kicsit (kb. 8 percet).
6. Utána hagytam kihűlni és botmixerrel pürésítettem.
7. A fél óra elteltével a túrós masszából hideg kézzel kis gombócokat formáztam és forrásban lévő enyhén sós vízbe raktam őket.
8. Újraforrástól számítva 6-8 percig főztem a gombócokat, utána szűrőkanállal kiszedegettem és a pirított morzsában megforgattam őket.
9. Porcukorral elkevert tejföllel és a meggyöntettel tálaltam.
1. A szilvát apróra vágjuk, a fahéjjal fűszerezzük, a palacsintákba töltjük. A palacsinta mindkét oldaláról egy ujjnyit befelé hajtunk, majd mindet fölgöngyöljük. 2. Egyenként a l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük össze a tojásokat a tejföllel és ízlés szerint sózzuk. Alaposan kavarjuk el benne a lisztet, majd a szokásos módon szaggassuk ki. A vízhez adjunk olajat, hogy ne ragadjana...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát kiolvadás után 2-3 milliméter vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a pizzakrémet, majd a sajt felét ráreszeljük. Szorosan föltekerjük a krémes, sajt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lilahagymát felszeleteljük és kevés zsiradékon megpirítjuk. Közben a cukkinit is felkockázzuk – kb. fél centis szeletekre vágjuk, majd minden szeletet négybe. Ez kerül a lilahagy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű