25 dkg túró, 5 dkg rétesliszt, 5 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojásfehérje, pici só, kb. 1 ek cukor, 2,5 ek darált mák
hempergetés: 5 dkg vaj, zsemlemorzsa
csorgatás: porcukorral kikevert tejföl
öntet: magozott meggy, méz
1. A túrót villával áttörtem, hozzákevertem az elhabart egész tojást, a grízt, a mákot és a lisztet.
2. Sóval, cukorral ízesítettem, végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgattam.
3. Az így kapott masszát fél órára a hűtőbe tettem.
4. Közben a vajat megolvasztottam egy serpenyőben és megpirítottam rajta a zsemlemorzsát.
5. Egy kis lábas aljára mézet öntöttem és felhevítettem, majd hozzáadtam a kimagozott meggyet és fedő alatt, kis lángon főztem egy kicsit (kb. 8 percet).
6. Utána hagytam kihűlni és botmixerrel pürésítettem.
7. A fél óra elteltével a túrós masszából hideg kézzel kis gombócokat formáztam és forrásban lévő enyhén sós vízbe raktam őket.
8. Újraforrástól számítva 6-8 percig főztem a gombócokat, utána szűrőkanállal kiszedegettem és a pirított morzsában megforgattam őket.
9. Porcukorral elkevert tejföllel és a meggyöntettel tálaltam.
A hagymát és a gombát felaprítjuk, a cukkinit hámozás nélkül karikákra vágjuk. Egy kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát és a cukkinit, majd sózzuk, bors...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztát főzd ki enyhén sós vízben. Szűrd le, és tedd félre. 2. Egy lábosba tedd bele az olajat, rakd bele a grízt és pirítsd meg. 3. Utána engedd fel 1 pohár vízzel (k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet, a tojást és a sót összeturmixoljuk. A 25 g útifűmaghéjra ráöntjük a tojásos tejet, majd nagyon gyors 5 másodperces mozdulattal összekeverjük villával és azonnal kiöntjük...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA káposztát nagyobb kockákra vágjuk, és ledaráljuk a késes aprítógépben. Egy nagy tálba öntjük, sózzuk, hagyjuk állni legalább egy fél órát. Alaposan kinyomkodjuk a levét. Egy nag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű