1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kockacukor, 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 4 tojássrágája, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, fél dl rum, 1 ek vaj a formához, 1 ek porcukor
1. Meglangyosítunk 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a kockacukrot, és habosra felfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet.
3. A környezetéből nagyon kevés lisztet keverünk hozzá, megszórjuk leheletnyi vastagságú liszttel, letakarjuk, és meleg helyen kb. 15 percig, hólyagosodásig kelesztjük.
4. A vajat felolvasztjuk.
5. Meglangyosítjuk a maradék tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojássárgákat, a citromhéjat.
6. Apránként a liszthez öntjük, összekeverjük.
7. Két-három részletben hozzáadjuk a vajat, és a robotgép dagasztóspiráljával fényesre, hólyagosra kikeverjük.
8. Letakarjuk, és meleg helyen további 40 percig (kétszeresére) kelesztjük.
9. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal, és lefedjük.
10. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, beledolgozzuk a mazsolát, és kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk.
11. Kivajazzuk a kuglófformát, belefektetjük a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen még kb. 1 órát kelesztjük (amíg majdnem kitölti a formát).
12. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
13. A kuglófot középső rácson kb. 35-40 percig sütjük.
14. Kivesszük a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, majd kiborítjuk, és teljesen kihűtjük.
Az élesztőt kevés tejjel, cukorral a szokásos módon felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb edénybe beleszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, majd a felfutott élesztőt, a tejet és a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgaját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépésként szitáljuk át a lisztet, hiszen ettől még lágyabb lesz a tészta, majd langyosítsuk fel a tejet, hogy az élesztőt jobban fel tudjuk futtatni benne. Adjuk hozzá a liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA szobahőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a dagasztógép keverőtáljába és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy melegebb helyen, kb. 40 perc...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Közepes