1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kockacukor, 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 4 tojássrágája, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, fél dl rum, 1 ek vaj a formához, 1 ek porcukor
1. Meglangyosítunk 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a kockacukrot, és habosra felfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet.
3. A környezetéből nagyon kevés lisztet keverünk hozzá, megszórjuk leheletnyi vastagságú liszttel, letakarjuk, és meleg helyen kb. 15 percig, hólyagosodásig kelesztjük.
4. A vajat felolvasztjuk.
5. Meglangyosítjuk a maradék tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojássárgákat, a citromhéjat.
6. Apránként a liszthez öntjük, összekeverjük.
7. Két-három részletben hozzáadjuk a vajat, és a robotgép dagasztóspiráljával fényesre, hólyagosra kikeverjük.
8. Letakarjuk, és meleg helyen további 40 percig (kétszeresére) kelesztjük.
9. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal, és lefedjük.
10. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, beledolgozzuk a mazsolát, és kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk.
11. Kivajazzuk a kuglófformát, belefektetjük a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen még kb. 1 órát kelesztjük (amíg majdnem kitölti a formát).
12. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
13. A kuglófot középső rácson kb. 35-40 percig sütjük.
14. Kivesszük a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, majd kiborítjuk, és teljesen kihűtjük.
Dagasztógépbe teszem a hozzávalókat a tojássárgája kivételével és hagyom, hogy a gép szép hólyagos tésztát készítsen. Kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett felületre...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA töltelékhez ledarálom a mákot és diót, ha az üzletben nem darálták meg, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a máktöltelékhez még a fahéjat is és összekever...
Elkészítési idő: 95 perc Nehézség: KönnyűA vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni. Andi a titkokat is megosztotta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű