40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,5 csésze langyos víz, 2 tk cukor, 1 ek oliva olaj, 2 tk só
1. A lisztet egy nagy edénybe szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek, az élesztőt belemorzsolom, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverek a mélyedésben.
2. Azt a kovász beszórom kevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendővel és szobahőmérsékleten 15-20 percig kelni hagyom.
3. A többi vízzel és a sóval egy fakanál segítségével összekeverem, és kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrom.
4. Belegyúrom az olajat és kidolgozom.
5. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formálom és kereszt alakú karcolást ejtek rajta.
6. Lefedve a tálban szobahőmérsékleten 20-30 percig kelesztem, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad.
7. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
8. A golyókat még egyszer átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom.
9. Olajozott tepsiben alulról a 2. sínen 4 percig sütöm, megfordítom, majd megint 4 percig sütöm. Fehérnek és puhának kell lennie.
10. Kihülés után fóliában tárolom, így nem keményedik meg, nem szárad ki
Az élesztőt a csipet cukorral langyos vízben felfuttatjuk. Ha a burgonya langyosra hűlt, a többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Meleg helyen letakarva, fél órát kelesztjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kiolvasztott és lecsöpögtetett spenótot összekeverjük a túróval és a tojással. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval fűszerezzük. Belenyomjuk a fokhagymát. A spenótos-túrós mas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. (Nem szükséges átöblíteni, így jobban rátapad a sajtkrém.) A sütőt előmelegítjük. A húsos tarját egész apró kock...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a tejet, a vizet és a vajat. Kb. 50-60 °C-ra felmelegítjük egy kis lábasban, vagy a mikróban. Egy nagyobb tálban keverjük össze a liszt felét, a cukrot, az éleszt...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: Könnyű