40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,5 csésze langyos víz, 2 tk cukor, 1 ek oliva olaj, 2 tk só
1. A lisztet egy nagy edénybe szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek, az élesztőt belemorzsolom, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverek a mélyedésben.
2. Azt a kovász beszórom kevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendővel és szobahőmérsékleten 15-20 percig kelni hagyom.
3. A többi vízzel és a sóval egy fakanál segítségével összekeverem, és kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrom.
4. Belegyúrom az olajat és kidolgozom.
5. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formálom és kereszt alakú karcolást ejtek rajta.
6. Lefedve a tálban szobahőmérsékleten 20-30 percig kelesztem, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad.
7. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
8. A golyókat még egyszer átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom.
9. Olajozott tepsiben alulról a 2. sínen 4 percig sütöm, megfordítom, majd megint 4 percig sütöm. Fehérnek és puhának kell lennie.
10. Kihülés után fóliában tárolom, így nem keményedik meg, nem szárad ki
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat). 2. A tejet megmelegítjük a mikróban. Egy kis fazékban takaréklángon felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és ké...
Elkészítési idő: 50 percElső lépés - a kelt tészta összeállítása A tejet egy bögrében meglangyosítom, belekeverem az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba, vagy ha van, a dagasztó üstjébe teszem, hozzáado...
Elkészítési idő:Az élesztőt, cukrot és a meleg tejet összekeverem kelesztem 5 percet, majd hozzáadom a lisztet, tojást, sót, étolajat, meleg vizet. Jól összegyúrom és kb 30 percet kelesztem. Kinyú...
Elkészítési idő: