1 kg krumpli, 2 tojás, 30-35 dkg liszt, 1 púpos ek zsír, kb. 1 kg szilva, 3 ek fahéjas porcukor
1. Először is a krumplit héjában megfőzöm.
2. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom.
3. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szintén több lisztet felvesz, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
4. Amíg a krumpli meghűl, a szilvát elkészítem. Megmosom, kimagozom és a mag helyére 1 kiskanál fahéjas porcukrot teszek (a szilva érettségétől függően).
5. A tészta összeállítása előtt nagyobb fazékba kevés sóval odateszem forrni a vizet.
6. A kihűlt, áttört és sózott krumplihoz hozzáadom a tojást, a zsírt és a lisztet. Először a kevesebb mennyiségű lisztet és ha érezzük még tehetünk hozzá.
7. Jól összegyúrom, cipót formálok és erősen lisztezett nyújtódeszkára kiborítom.
8. Kinyújtom kb. fél cm vastagra, majd felvágom 8-9 cm-es négyzetekre.
9. Minden négyzet közepére teszek egy szilvát, majd összehajtom, gombócot formálok.
10. A lobogó forró vízbe rakom a gombócokat, pár perc múlva fakanállal belekavarok, hogy le ne ragadjon a lábas aljára.
11. Mikor feljöttek a viz felszínére még pár percig főzzük.
12. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk szikkadni hagyjuk 15-2o percet nagylyukú reszelőn lereszeljük szárítjuk még 3o percet, majd a fővő leveshez adjuk
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA raguhoz olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd jöhet rá a hús, amit körbepirítunk. Ha ez kész, ráöntjük a paradicsomot, és fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az egyik citromot vékony karikákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben 1 ek olívaolajat magas lángon felhevítünk és lepirítjuk rajta a szeletekre vágott citromot. Tányérra szedjük és f...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, tedd bele a tojás sárgákat és a cukrot. Dolgozd össze tejjel a tésztát. Szórd meg némi liszt...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes