1 kg krumpli, 2 tojás, 30-35 dkg liszt, 1 púpos ek zsír, kb. 1 kg szilva, 3 ek fahéjas porcukor
1. Először is a krumplit héjában megfőzöm.
2. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom.
3. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szintén több lisztet felvesz, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
4. Amíg a krumpli meghűl, a szilvát elkészítem. Megmosom, kimagozom és a mag helyére 1 kiskanál fahéjas porcukrot teszek (a szilva érettségétől függően).
5. A tészta összeállítása előtt nagyobb fazékba kevés sóval odateszem forrni a vizet.
6. A kihűlt, áttört és sózott krumplihoz hozzáadom a tojást, a zsírt és a lisztet. Először a kevesebb mennyiségű lisztet és ha érezzük még tehetünk hozzá.
7. Jól összegyúrom, cipót formálok és erősen lisztezett nyújtódeszkára kiborítom.
8. Kinyújtom kb. fél cm vastagra, majd felvágom 8-9 cm-es négyzetekre.
9. Minden négyzet közepére teszek egy szilvát, majd összehajtom, gombócot formálok.
10. A lobogó forró vízbe rakom a gombócokat, pár perc múlva fakanállal belekavarok, hogy le ne ragadjon a lábas aljára.
11. Mikor feljöttek a viz felszínére még pár percig főzzük.
12. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
1 fej reszelt hagymát üvegesre sütök bele teszek 1 kg darált húst mit fehéredésig sütők,közben 5-6 gerezd zúzott fokhagymát,sót,őrölt köményt,borsot, kevés piros paprikát adok hozz...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat az élesztőt, 5 dkg cukrot, sót, tejet amennyit felvesz, tejfölt jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgyenletes tésztává összedolgozom a lisztet, tojássárgáját, tejet és vaníliás cukrot (ebbe a részbe adagolható 1-2-3 evőkanál rum is). A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA karfiolt darabold fel, mosd meg jó alaposan, majd tedd aprítógépbe, ne legyen túl morzsás, maradjon picit darabos. Pár perc alatt párold puhára, mikróban is pár perc alatt magas...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű