1 kg krumpli, 2 tojás, 30-35 dkg liszt, 1 púpos ek zsír, kb. 1 kg szilva, 3 ek fahéjas porcukor
1. Először is a krumplit héjában megfőzöm.
2. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom.
3. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szintén több lisztet felvesz, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
4. Amíg a krumpli meghűl, a szilvát elkészítem. Megmosom, kimagozom és a mag helyére 1 kiskanál fahéjas porcukrot teszek (a szilva érettségétől függően).
5. A tészta összeállítása előtt nagyobb fazékba kevés sóval odateszem forrni a vizet.
6. A kihűlt, áttört és sózott krumplihoz hozzáadom a tojást, a zsírt és a lisztet. Először a kevesebb mennyiségű lisztet és ha érezzük még tehetünk hozzá.
7. Jól összegyúrom, cipót formálok és erősen lisztezett nyújtódeszkára kiborítom.
8. Kinyújtom kb. fél cm vastagra, majd felvágom 8-9 cm-es négyzetekre.
9. Minden négyzet közepére teszek egy szilvát, majd összehajtom, gombócot formálok.
10. A lobogó forró vízbe rakom a gombócokat, pár perc múlva fakanállal belekavarok, hogy le ne ragadjon a lábas aljára.
11. Mikor feljöttek a viz felszínére még pár percig főzzük.
12. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
Egy kevés olajon megpirítjuk a felszeletelt bacont és a megpucolt, apróra felaprított fokhagymát. A tésztát a csomagoláson megadott utasítás szerint sós vízben kifőzzük. Közben a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomból tegyünk félre pár darabot, a többit pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot nagyjából vágjuk össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajból, lisztből, tejből besamel mártást készítünk. Ha besűrűsödött hozzáadjuk a tejszínt és 10 dkg-nyi reszelt parmezánt, valamint 5 dkg kéksajtot. Addig forraljuk, míg a sajt f...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Felváltva, apródonként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, simára keverjük. Forró gofrisütõben...
Elkészítési idő: 15 + 30 perc Nehézség: Könnyű