Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Szilvásgombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg krumpli, 2 tojás, 30-35 dkg liszt, 1 púpos ek zsír, kb. 1 kg szilva, 3 ek fahéjas porcukor

Elkészítés:


1. Először is a krumplit héjában megfőzöm.

2. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom.

3. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szintén több lisztet felvesz, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.

4. Amíg a krumpli meghűl, a szilvát elkészítem. Megmosom, kimagozom és a mag helyére 1 kiskanál fahéjas porcukrot teszek (a szilva érettségétől függően).

5. A tészta összeállítása előtt nagyobb fazékba kevés sóval odateszem forrni a vizet.

6. A kihűlt, áttört és sózott krumplihoz hozzáadom a tojást, a zsírt és a lisztet. Először a kevesebb mennyiségű lisztet és ha érezzük még tehetünk hozzá.

7. Jól összegyúrom, cipót formálok és erősen lisztezett nyújtódeszkára kiborítom.

8. Kinyújtom kb. fél cm vastagra, majd felvágom 8-9 cm-es négyzetekre.

9. Minden négyzet közepére teszek egy szilvát, majd összehajtom, gombócot formálok.

10. A lobogó forró vízbe rakom a gombócokat, pár perc múlva fakanállal belekavarok, hogy le ne ragadjon a lábas aljára.

11. Mikor feljöttek a viz felszínére még pár percig főzzük.

12. Fahéjas porcukorral tálaljuk.

Szilvásgombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar RESZELT TÉSZTA
RESZELT TÉSZTA

az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk szikkadni hagyjuk 15-2o percet nagylyukú reszelőn lereszeljük szárítjuk még 3o percet, majd a fővő leveshez adjuk

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött kagylótészta
Töltött kagylótészta

A raguhoz olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd jöhet rá a hús, amit körbepirítunk. Ha ez kész, ráöntjük a paradicsomot, és fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: debovszkij
Citromos csirkés pirított gnocchi
Citromos csirkés pirított gnocchi

1. Az egyik citromot vékony karikákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben 1 ek olívaolajat magas lángon felhevítünk és lepirítjuk rajta a szeletekre vágott citromot. Tányérra szedjük és f...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Eszter
Hagyományos aranygaluska
Hagyományos aranygaluska

Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, tedd bele a tojás sárgákat és a cukrot. Dolgozd össze tejjel a tésztát. Szórd meg némi liszt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk