1 kg krumpli, 2 tojás, 30-35 dkg liszt, 1 púpos ek zsír, kb. 1 kg szilva, 3 ek fahéjas porcukor
1. Először is a krumplit héjában megfőzöm.
2. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom.
3. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szintén több lisztet felvesz, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
4. Amíg a krumpli meghűl, a szilvát elkészítem. Megmosom, kimagozom és a mag helyére 1 kiskanál fahéjas porcukrot teszek (a szilva érettségétől függően).
5. A tészta összeállítása előtt nagyobb fazékba kevés sóval odateszem forrni a vizet.
6. A kihűlt, áttört és sózott krumplihoz hozzáadom a tojást, a zsírt és a lisztet. Először a kevesebb mennyiségű lisztet és ha érezzük még tehetünk hozzá.
7. Jól összegyúrom, cipót formálok és erősen lisztezett nyújtódeszkára kiborítom.
8. Kinyújtom kb. fél cm vastagra, majd felvágom 8-9 cm-es négyzetekre.
9. Minden négyzet közepére teszek egy szilvát, majd összehajtom, gombócot formálok.
10. A lobogó forró vízbe rakom a gombócokat, pár perc múlva fakanállal belekavarok, hogy le ne ragadjon a lábas aljára.
11. Mikor feljöttek a viz felszínére még pár percig főzzük.
12. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
A sajtot lereszeljük, a legjobb, ha aprítóval morzsalékosra daráljuk. A vajat és a lisztet elmorzsoljuk, belekeverjük a reszelt sajtot, sót, parmezánt és gyors mozdulatokkal összeg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGyors vendégváró. Természetesen finomabb saját készítésű leveles tésztából. De ha nincs elég idő, remek a bolti változatból is. Kicsit a fornettis burekasra hajaz az íze. A gombát...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. (Nem szükséges átöblíteni, így jobban rátapad a sajtkrém.) A sütőt előmelegítjük. A húsos tarját egész apró kock...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű