Családireceptkönyv.hu

MÁKOS GUBA TORTA


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók (22 cm-es tortakarikában készítve):
• 6-7 db szikkadt kifli
• 20 dkg darált mák
• 1 liter tej
• 5 tojássárgája
• 15 dkg cukor
• 1 kezeletlen citrom héja
• egy kis darab vanília
• egy kis darab vaj
• 5 tojás fehérje
• 15 dkg finom szemű kristálycukor
• porcukor

Elkészítés:


1. A kifliket hosszában félbevágjuk, majd felkarikázzuk.
2. A tejet felmelegítjük a vanília kikapart magjaival és a citrom finomra reszelt héjával. Nem kell forrnia, de legyen elég meleg.
3. Ameddig melegszik a tej, szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat kikeverjük a cukorral. A forró tej felét vékony sugárban hozzácsurgatjuk, közben folyamatosan keverjük egy habverővel. Az egész mehet vissza a maradék tejhez a fazékba.
4. Közepes lángon, állandó keverés mellett kissé besűrítjük. Hozzáadjuk a mákot, és az egészet a felkarikázott kiflikre öntjük. Alaposan összeforgatjuk, és átszedjük a vékonyan kivajazott tortaformába. 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.
5. A sütési idő felénél elkészítjük a habot. A tojásfehérjék kicsit felhabosítjuk a cukorral egy fémtálban. Közben egy lábasban kevés vizet forralunk. A vízgőz fölé tesszük a tálat, folyamatosan keverjük a habverővel a tojást, amíg el nem érjük a 45 fokot (ha nincs hőmérőnk, ellenőrizhetjük az ujjunkkal is, ha már melegebb, mint a testhőmérsékletünk, akkor jó). A tálat levesszük a gőzről, megtöröljük a külsejét, és elektromos habverővel kihűlésig keverjük. Szép fényes, kemény habot kapunk, amelyet a megsült guba tetejére kanalazunk. Kevés porcukrot szitálhatunk rá.
6. Négy-öt percre visszadugjuk a sütőbe a süteményt. Hagyjuk langyosra hűlni, levesszük a tortakarikát, és tálalhatjuk is.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mazsolát is tehetünk bele.
A tojásfehérje habba én most pár evőkanál sárgabarack lekvárt is tettem.

MÁKOS GUBA TORTA

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hardi
Mézeskalács
Mézeskalács

Hozzávalókat összegyúrjuk. Margarint és a mézet picit meg szoktam olvasztani hozzá. Kis pihentetés után 3 mm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük tojással, hogy szép fényes legyen. Ha ki...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Muffin - Rumos
Muffin - Rumos

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral, egy kis sóval és a vaníliás cukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes ropogós
Mézes ropogós

A megadott mennyiségekből kb. 32 db sütemény lesz. Olvaszd meg a vajat mikrohullámú készülékben. Add hozzá a cukrot és a mézet, majd keverd össze. Hagyd kicsit lehűlni. Azután kev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Fahéjas - Fahéjas-vaníliás szelet - OK
Fahéjas - Fahéjas-vaníliás szelet - OK

1. A tojásokat elkeverjük a cukorral és a vízzel. 2. Hozzáadjuk a sütőporral összevegyített lisztet, a diót, a fahéjat és a sót. Úgy sütjük mint a piskótát. 3. A krémhez a p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk