menu

Családireceptkönyv.hu

Ernyős hájas


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



40 dkg liszt
1 tojás
csipet só
1 csapott ek. cukor
1 késhegynyi timsó
1 dl langyos víz
1 ek. 10 %-os ecet
30 dkg darált háj+10 dkg liszt


Elkészítés:



A lisztet egy tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és miközben gyúrjuk, folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vízben elkevert és feloldott cukrot, timsót és ecetet. Ha szükséges akkor még egy kis vizet adhatunk hozzá, ha nem állna össze a tészta. Félkemény állagú tésztát kell kapnunk. (Ha túl kemény a tészta, akkor a hájat ledobja magáról.) Miután meggyúrtuk, deszkára csapkodjuk és néhányszor sodrófával is megütögetjük, és jól át is gyúrjuk e műveletek közben. Akkor lesz jó a tészta, ha szép sima és hólyagos lesz a felülete. Ekkor félretesszük, addig amíg összegyúrjuk a hájat.

Előzőleg a hájról leszedjük a hártyát és húsdarálón ledaráljuk. A liszttel összegyúrjuk és hengerré formáljuk. Három egyenlő részre osztjuk, kettőt kamrába vagy hűtőszekrénybe teszünk, amíg felhasználjuk.

A tésztát nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, a kint maradt hájból kis darabokat csipkedünk szétlapogatjuk és egyenletesen a tészta tetejére helyezzük. Fontos, hogy a háj és a tészta hőmérséklete azonos legyen. Amikor már beborítottuk a teljes felületet kézzel egyenletesen elsimítjuk a hájat és elkezdjük hajtogatni. Először a bal kezünk felőli oldalát hajtjuk be középre, majd a jobb oldalát teljesen ráhajtjuk. Ezután alulról behajtjuk középre, végül a felső szélét hajtjuk rá. A felső hajtásba egy fogpiszkálót szúrunk, hogy tudjuk annak a felének kell tőlünk távolabb lennie, amikor kinyújtjuk a tésztát a következő hajtogatáshoz. Fél órát pihentetjük a hájjal azonos helyen, hűtőben, vagy kamrában, majd még kétszer hajtogatjuk, az előzőeknek megfelelően.

Az utolsó pihentetés után, vékonyra nyújtjuk a tésztát és forró késsel, csíkokra vágjuk. A késnek sercegnie kell, mikor vágjuk a tésztát, annyira kell felmelegíteni. Egy tojásfehérjét villával felverünk és minden csíkot megkenünk vele. Arra vigyázzunk, hogy a tészta szélére ne folyjon a tojásból, mert akkor nem fog sütés közben feljönni. A tojásos felét cukros, darabos dióba mártjuk és karéjformára fektetjük vagy a hagyományos módon tepsibe helyezzük, egymáshoz lehetőleg ne túl közel. Végül előmelegített forró, 200 fokos sütőben, 8-9 perc alatt kisütjük.


Ernyős hájas

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csodasajtos
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Csodasajtos

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, borssal, paprikával és a reszelt sajttal. Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen kez...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Vajas pogácsa
Vajas pogácsa

Egy tálban a lisztet, a sót és a margarint összemorzsoljuk. A közepébe beletesszük a tojások sárháját, a tejfölt és rámorzsoljuk az élesztőt is. A tésztát ezután összegyúrjuk és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos ropogós
Sajtos ropogós

A reszelt sajtot keverjük össze a liszttel, adjunk hozzá vajat és hideg kézzel, a lehető leggyorsabban morzsoljuk össze. Adjunk hozzá 1-2 kanál vizet, hogy összeálljon. Tegyük 1 ó...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és eg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk