40 dkg liszt
1 tojás
csipet só
1 csapott ek. cukor
1 késhegynyi timsó
1 dl langyos víz
1 ek. 10 %-os ecet
30 dkg darált háj+10 dkg liszt
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és miközben gyúrjuk, folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vízben elkevert és feloldott cukrot, timsót és ecetet. Ha szükséges akkor még egy kis vizet adhatunk hozzá, ha nem állna össze a tészta. Félkemény állagú tésztát kell kapnunk. (Ha túl kemény a tészta, akkor a hájat ledobja magáról.) Miután meggyúrtuk, deszkára csapkodjuk és néhányszor sodrófával is megütögetjük, és jól át is gyúrjuk e műveletek közben. Akkor lesz jó a tészta, ha szép sima és hólyagos lesz a felülete. Ekkor félretesszük, addig amíg összegyúrjuk a hájat.
Előzőleg a hájról leszedjük a hártyát és húsdarálón ledaráljuk. A liszttel összegyúrjuk és hengerré formáljuk. Három egyenlő részre osztjuk, kettőt kamrába vagy hűtőszekrénybe teszünk, amíg felhasználjuk.
A tésztát nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, a kint maradt hájból kis darabokat csipkedünk szétlapogatjuk és egyenletesen a tészta tetejére helyezzük. Fontos, hogy a háj és a tészta hőmérséklete azonos legyen. Amikor már beborítottuk a teljes felületet kézzel egyenletesen elsimítjuk a hájat és elkezdjük hajtogatni. Először a bal kezünk felőli oldalát hajtjuk be középre, majd a jobb oldalát teljesen ráhajtjuk. Ezután alulról behajtjuk középre, végül a felső szélét hajtjuk rá. A felső hajtásba egy fogpiszkálót szúrunk, hogy tudjuk annak a felének kell tőlünk távolabb lennie, amikor kinyújtjuk a tésztát a következő hajtogatáshoz. Fél órát pihentetjük a hájjal azonos helyen, hűtőben, vagy kamrában, majd még kétszer hajtogatjuk, az előzőeknek megfelelően.
Az utolsó pihentetés után, vékonyra nyújtjuk a tésztát és forró késsel, csíkokra vágjuk. A késnek sercegnie kell, mikor vágjuk a tésztát, annyira kell felmelegíteni. Egy tojásfehérjét villával felverünk és minden csíkot megkenünk vele. Arra vigyázzunk, hogy a tészta szélére ne folyjon a tojásból, mert akkor nem fog sütés közben feljönni. A tojásos felét cukros, darabos dióba mártjuk és karéjformára fektetjük vagy a hagyományos módon tepsibe helyezzük, egymáshoz lehetőleg ne túl közel. Végül előmelegített forró, 200 fokos sütőben, 8-9 perc alatt kisütjük.
A hozzávalókból egy laza tésztát gyúrunk és kb. 1 órát a hűtőbe pihentetjük. Ezután a tésztát 1 – 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A füleket és az orrokat a malacfejekre illesztjük é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát, megpucoltam, kockákra vágtam, majd sós vízben megfőztem. Miután megfőtt, áttörtem és hagytam kihűlni. A tészta hozzávalóit egy tálba mértem, hozzáadtam a kihűlt burgon...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA lisztben elmorzsoljuk a margarint és a zsírt (én zsírt használtam). A tejben 2 mokkacukor hozzáadásával az élesztőt megfuttatjuk. Összedolgozzuk a zsiradékos lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÁtszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, reszelt sajtot és elkevertem. Hozzáadtam a zsírt, 1,5 tojást és a joghurtot. A tejbe feloldottam az élesztőt, ezt is hozzáadtam majd alapo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű