20x25 cm-es tepsihez, 20 darab süteményhez
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
3 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
2 dl tej
1 kisebb citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
A mázhoz:
22 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
8 evőkanál tej
4 evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál rum
20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
1. A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral (addig keverjük, amíg a cukorszemcsék elolvadnak a vajban), majd hozzádolgozzuk a tojást robotgéppel. Végül belevegyítjük a többi hozzávalót is az alábbi sorrendben: a tejet, a folyékony mézet, a reszelt citrom héját és a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát! Hagyományos sütőben is süthető.)
2. Ha kihűlt a sütemény, egyenlő kockákra vágjuk.
3. Egy lábasba rakjuk a máz összes hozzávalóját és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Elzárjuk alatta a lángot és kb. 10 percig kevergetve kihűtjük egy kicsit, hogy besűrűsödjön - ezáltal jobban beissza majd a sütemény és nem folyik le róla rögtön.
4. A tésztakockákat egyesével villára szúrjuk és megmártjuk a mázban (néhány másodpercre hagyjuk a mázban a tésztákat, hogy jól be tudja inni a finom rumos-kakaós mázat). Majd rögtön meghempergetjük a kókuszreszelékben.
5. Azonnal is fogyasztható, de ha egy picit megdermed a máz a süteményen, még finomabb!
1. A vajat habosra keverem a cukorral, a kakaóval, a rum felével, 10 dkg mascarponéval, majd hozzáteszem a darált kekszet, a fekete kávét és jól összedolgozom. 2. Közben a gesz...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKészítünk egy "zsiradékalapot". A margarint összegyúrunk a liszttel, téglalap alakúvá formáljuk és betesszük a hűtőbe. Elkészítjük a "tésztaalapot": a tej egyik felében feloldju...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA töltelék hozzávalóit aprítógépben darabosra daráljuk. (Adhatunk hozzá +1 tk. útifűmaghéjat.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2/3-át egy közepes méretű tepsi aljára simítjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy fél órával a műveletek elkezdése előtt áztassuk be a mazsolát vízbe, hogy tudjon kidegedni. Tőrjük össze a kekszet minél kisebb darabokra, vagy daráljuk le, és tegyük egy tálba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű