20 dkg disznózsír
50 dkg liszt
csipet só
20 dkg cukor
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1 tasak sütőpor
A töltelékhez:
4 evőkanál gríz
6 nagyobb alma
1,2 l tej
3 tasak vaníliás pudingpor
9 evőkanál cukor
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, a többi hozzávalót is hozzáadjuk és meggyúrjuk a tésztát. Ha túl kemény, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, de vigyázzunk, ne lágyuljon el. Mikor készen van, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk és papírral bélelt tepsibe tesszük. (Nyújtás közben vigyázzunk, mert a tészta könnyen szakad.) A grízzel megszórjuk a tésztát, majd a meghámozott almákat felszeleteljük és ráhalmozzuk. A pudingport, a cukrot és a tejet egy edénybe tesszük és a szokásos módon megfőzzük, még melegen az almás rétegre kanalazzuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk és hosszú darabokra vágjuk, majd rácsosan a pudingos réteg tetejére tesszük. 180 fokos sütőben nagyjából 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, porcukrot szórunk rá és szeletelhetjük.
A krémes réteg valami fenséges, nem tudunk betelni ezzel a süteménnyel, pedig már sokszor megsütöttem! :)
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákat összekeverjük a mascarpone-val, a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancs reszelt héjával. A tojás fehérjét felverj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéket a mandulával, a cukorral összekeverjük, a kissé ragacsos tésztát fóliába csomagoljuk és 1 órára lehűtjük. Ezt követően nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótákat én mindig így készítem, nem választom ketté a tojást, de ha valakinek az vált be, akkor úgy is lehet csinálni. Az egész tojásokat az édesítővel és a vízzel együtt verd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA datolya pépet érdemes már előző este előkészíteni. Cukor nélküli, tiszta, mag nélküli 100 g datolyát beáztattam annyi rizstejbe, amennyi éppen ellepte. Mielőtt elkezdtem sütni ö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű