BÉKEBELI HÓKIFLI
2013.11.23. - Szerző Web Cukrászda
megosztása554
Nyomtatás • PDF • E-mail
Békebeli hókifliBékebeli hókifli
Sokféle hókifli receptet kipróbáltam már, de valahogy még mindig ez a változat a “befutó”. A régi, sokszor hallott sztori, hogy a nagymami megsárgult receptjei közül került elő… és valóban. Tudtak valamit a régi öregek! ? A töltelék nem adott, választható ízlés szerint. Most én mákosat és mogyorósat készítettem. Kb. 80 db kis kifli lesz ebből a mennyiségből.
A tésztához:
20 dkg zsír
1-1,5 dl tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
kb. 50 dkg liszt
A töltelékhez:
10 dkg mák vagy mogyoró (dió, mandula…)
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
citromhéj
rum
baracklekvár
A hempergetéshez:
15 dkg porcukor
Az adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele.) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (Még szerencsésebb, ha előző este begyúrjuk.)
Elkészítjük a tölteléket. Én most kétfélét csináltam, így a hozzávalók arányai értelemszerűen megfeleződtek töltelékenként. A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral, rummal, citromhéjjal, 1 evőkanál lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott, levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni. (Vigyázzunk, mert könnyen lekap a tűzön!)
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőn kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbehajtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ki ne jöjjön, majd ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit. Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény! Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fémdobozba téve lehűtjük.
Abban az esetben, ha van esélyük a kis kifliknek, hosszú ideig tárolhatók dobozba zárva. Nálunk ez a lehetőség kizárva, maximum két nap az “eltarthatóság”, ugyanis nagy kedvenc bármilyen ízben! ?
Piskóta tekercset készítünk, majd felszeleteljük. Folpackkal kibélelünk egy tálat és a piskótákkal kirakjuk. Beleöntjük a túrós krémet. Hűtőben, 10 órát hűtjük.
Elkészítési idő:A kekszet apróra tördeljük, majd a lap többi hozzávalójával együtt tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát kettőbe osztjuk és a felét egy sütőformába simítjuk. A hab...
Elkészítési idő: