menu

Családireceptkönyv.hu

Diós citromos kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
50 dkg átszitált liszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojás
fél citrom leve
♥ TÖLTELÉK:
5 dkg mazsola
0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
1 dl tej
8 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
20 dkg darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
fél kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
♥ MÁZ:
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál porcukor

Elkészítés:


1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük. Kézi dagasztásnál a szokásos módon járunk el, majd egy tálban letakarva (vagy kelesztőtálban) duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.
(formázást lásd a képen)
4. A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon kb. 40 percig) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
5. Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.

Diós citromos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Fitness fonott kalács
Fitness fonott kalács

A tej felében az élesztőt felfuttatjuk méz hozzáadásával, majd a többi hozzávalót összekeverjük és megdagasztjuk. Ezután 25 percig kelesztjük. 2. Ha megkelt 3 felé osztjuk, összef...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Beigli szokitól
Beigli szokitól

A videóban dupla adag töltelék lett elkészítve a lenti leírásban 4 db bejglinek a pontos receptje található: 34:30 el is mondtam ezt csak a videó végét kevesen várják már meg. Nagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Medvehagymás-fenyőmagos bagett
Medvehagymás-fenyőmagos bagett

Az előtésztát előző este elkeverem és letakarva a konyhapulton hagyom. Másnap az összes hozzávalót (a medvehagyma és a fenyőmag kivételével) tálba mértem. Bedagasztottam a tésztát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Mákos meggyes kalács
Mákos meggyes kalács

Tészta: A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk