2 kg paradicsom vagy 1 liter sűrű paradicsomlé
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál só
1 csapott evőkanál kakukkfűlevél
10-15 nagy bazsalikomlevél
1 evőkanál apróra vágott oregánó
A paradicsomot alaposan megmossuk, a héját lehúzzuk, a húsát földaraboljuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg alaposan be nem sűrűsödik. Mikor már majdnem elérte a kellő sűrűséget, beleszórjuk a fűszereket, és még legalább negyedórát főzzük. Ezután a mártást átszűrjük vagy turmixoljuk, visszatesszük a tűzre, és még egyszer felforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük.
A lezárt üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. A felbontott üveget hűtőgépben tároljuk.
♥ aki édesebben szereti, tegyen a paradicsomhoz kevés cukrot vagy hőálló édesítőszert!
A vajat magas falú lábasban olvasszuk fel, majd keverjük bele a lisztet, apránként csorgassuk bele a tejet. Keverjük csomómentesre, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. A m...
Elkészítési idő: 10+25 perc Nehézség: KönnyűA hagymát felszeleteljük, sózzuk, és kevés olajon megdinszteljük egy teflonos serpenyőben. Fontos, hogy alacsony lángon legyen dinsztelve a hagyma, és ha szükséges, adjunk hozzá vi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat felforrósítom, belekeverem a lisztet és nagyon lassú tűzön pirítom. Amikor habzik, hozzáadom a felforrósított tejet és gyorsan elkeverem. 2 percig forralom. Amikor elkész...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat elkeverem, 30 percig közepes lángon főzöm. Ha tartósítani akarom, sterilizált befőttesüvegekbe töltöm és fejjel lefelé egy lábosba helyezem. Feltöltöm a lábost két...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű