Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Francia briós


Írta:

Elk. idő: 1.5 óra
Adag: 4-5 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


• 500 g búzaliszt (BL55)
• 50 g porcukor
• 50 g vaj
• 30 g élesztő (friss)
• 6 g só
• 1 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
• 220 ml 2,8%-os tej
• 6 g vaníliás cukor - bourbon
• 1 db citrom héja

A kenéshez
• 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés:


1. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a kerámia formákat.
2. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába!
3. Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.
4. Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki.
5. A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.
6. A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük. Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.
7. Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
8. A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, ollóval 3 helyen becsipkedjük a peremüket.
9. Az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A briósokat teavajjal, dzsemmel vagy tejjel tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pite - cseresznyés-diós (leveles tésztás)
Pite - cseresznyés-diós (leveles tésztás)

1. Egy tálba tesszük a darált diót, a magozott cseresznyét (a levével együtt) és a cukorral összekeverjük. 2. A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, 2 részre vágjuk. 3....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabpelyhes pohárkrém eperzselével
Zabpelyhes pohárkrém eperzselével

A zabpelyhet aprítóban vagy kávédarálóval megőröljük, hogy lisztes állagú legyen. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, apránként a hideg tejet, majd csomó...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis muffin színes tejszínhabbal
Csokis muffin színes tejszínhabbal

A muffin hozzávalóit összekeverjük. Muffinformába tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a tejszínt, a porcukrot, a zselatinfixet felverjük, majd ételfestékkel me...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Alma zselé
Alma zselé

A meghámozott, kockára vágott almát egy lábosba tesszük, és 2 evőkanál vízben (ez addig kell, amíg az alma magától is levet ereszt), lassú tűzön pároljuk 20 percig. Ezután botmi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk