Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Juhtúrós Borjúkötél


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Ősi magyar kalácsfajta, rohadt finom. Persze kemencében megsütve az igazi, de azért tepsiben is egészen jó.

Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt 1 tojás
20 dkg vaj (Fontos, hogy ne margarint használj!)
2 dl tejföl,
2 kiskanál só
5 dkg élesztő ( 2 dl tej , egy teáskanál cukor a felfuttatáshoz)
1dl olaj.
Az öntethez:
6 db tojás
4 dl tejföl
kiskanál só
20 dkg juhtúró (ki fogom próbálni tehéntúróval is, mert van aki nem csipí a juhtúrót).
A mártáshoz:
Tejföl és áttört fokhagyma, kívánt mennyiségben. Egy deci tejfelhez egy nagyobb gerezd fokhagymát nyugodtan lehet tenni.

No akkor: lágy kalácstésztát dagasztunk, amikor kész, ráöntjük az olajat, felemelgetjük a tésztát, hogy alulra is menjen olaj. Konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük meleg helyen (nem tűző napon!). A megkelt tésztából hosszú csíkokat sodrunk a kezünkkel, kettőbe hajtjuk és megfonjuk. Egyszerű, gyakorlatilag meg kell tekerni a két szárat egymás körül, de nem túl szorosan, hogy az öntet bele tudjon folyni a fonatok közé. A “borjúköteleket” kis távolságra egymástól betesszük a tepsibe (az a jó, ha összekelnek) és leöntjük az öntettel. Megsütjük, felszeleteljük és fokhagymás tejfölbe tunkolgatva megesszük.

Elkészítés:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
szalagos farsangi fánk
szalagos farsangi fánk

A tejet langyosítsd meg, de arra vigyázz, hogy ne legyen meleg. Keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jócskán megemelkedik. A...

Elkészítési idő: 11/2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Palacsinta tiramisu krémmel
Palacsinta tiramisu krémmel

A tésztát elkészítem és fél óráig állni hagyom, majd kisütöm a palacsintákat az alapreceptben leírtak alapján. A krémet is elkészítem. A tojásokat szétválasztom, a sárgájához...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Édes tejfölben sült túrógombóc
Édes tejfölben sült túrógombóc

3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsav...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Makaróni házi paradicsomszósszal
Makaróni házi paradicsomszósszal

A makarónit bő, sós vízben főzd ki, majd szűrd le. A paradicsom alját vágd be, majd mártsd forró vízbe. A felkunkorodó héjat már könnyen lehúzhatod, ezután aprítsd fel. A magokat e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk