Ősi magyar kalácsfajta, rohadt finom. Persze kemencében megsütve az igazi, de azért tepsiben is egészen jó.
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt 1 tojás
20 dkg vaj (Fontos, hogy ne margarint használj!)
2 dl tejföl,
2 kiskanál só
5 dkg élesztő ( 2 dl tej , egy teáskanál cukor a felfuttatáshoz)
1dl olaj.
Az öntethez:
6 db tojás
4 dl tejföl
kiskanál só
20 dkg juhtúró (ki fogom próbálni tehéntúróval is, mert van aki nem csipí a juhtúrót).
A mártáshoz:
Tejföl és áttört fokhagyma, kívánt mennyiségben. Egy deci tejfelhez egy nagyobb gerezd fokhagymát nyugodtan lehet tenni.
No akkor: lágy kalácstésztát dagasztunk, amikor kész, ráöntjük az olajat, felemelgetjük a tésztát, hogy alulra is menjen olaj. Konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük meleg helyen (nem tűző napon!). A megkelt tésztából hosszú csíkokat sodrunk a kezünkkel, kettőbe hajtjuk és megfonjuk. Egyszerű, gyakorlatilag meg kell tekerni a két szárat egymás körül, de nem túl szorosan, hogy az öntet bele tudjon folyni a fonatok közé. A “borjúköteleket” kis távolságra egymástól betesszük a tepsibe (az a jó, ha összekelnek) és leöntjük az öntettel. Megsütjük, felszeleteljük és fokhagymás tejfölbe tunkolgatva megesszük.
A tésztát enyhén sós, forró vízben készre főzzük, majd leszűrjük. A tejet, a vajat, a lisztet és a mustárt egy lábasban simára keverjük és felforraljuk, majd sűrűre főzzük. 15 d...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát szabadítsuk meg a héjától, törjük ki a szárát, majd a kalapokat vágjuk félbe vagy negyedbe. Tegyük egy tálba. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket. Hámozzuk meg a salottah...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojás sárgáját a vajjal és a cukorral babosra keverem, a fehérjét kemény habbá verem. 2. A tojássárgájás masszához hozzá adom a beáztatott aszalt gyümölcsöket, a lisztet, a t...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű½ kg tehéntúró 120 g búzadara 20 g szobahőmérsékletű vaj ½ citrom reszelt héja 3 tojás 2 csapott ek egész mák 1 ek porcukor 1 csipet só 100 g zsemlemorzsa 70 g vaj A túró...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű