Pizza , a hagyomanyos es calzone.
Ma ujbol egyik kedvencunk a pizza, ami majdnem minden heten keszul nalunk 1 alkalommal.
A teszta receptje Riminiben elo sogornomtol van , akinek pizzeriaja van. A feltetet mindenki kedve es izlese szerint valogassa meg. .Tudom , hogy sok fele recept letezik mint minden mas etelnel, nekunk ez valt be igy keszitjuk evek ota. Ime a recept.
Hozzavalok a tesztahoz : .
50 dkg liszt, 1 kk so,1 kk szaritott oregano,3 dl viz, 3 ek olivaolaj,25 gram eleszto. Rugalmas tesztat dagasztunk belole.(mivel minden orszagban mas a liszt, elkepzelheto, hogy van ahol kicsivel tobb folyadek vagy kevesebb kell bele )
A tesztat vekonyan kiolajozott talba tesszuk es megkelesztjuk. Mikor megkelt , mindenki tetszese szeint vekony, vagy vastag tesztat nyujtson es helyezze egy tepsibe vagy pizzasuto talcara (utobbit ajanlom, mert az alja is lyukacsos) Mi a vekonytesztaju pizzat reszesitjuk elonyben .
A szoszhoz : egy doboz aprora vagott paradicsomba (nem ketchup es nem sutitett paradicsom, mert az nem pizzara valo) keverunk keves oreganot es egy kis olivaolajat. A szosszal megkenjuk a pizzat. Erre kerul a feltet, ami nalunk tobbnyire friss gombabol, selyemsonkabol, kaliforniai paprikabol es olajbogyobol all . legkevereses sutobe helyezem 200 fokon. Felig megsutom majd kiveszem es raszorom a mozarella sajtot. Visszateszema sutobe es keszre sutom. mikor kiveszem meglocsolom nagyon vekonyan olivaolajjal, de nem muszaj. Ugyanebbol atesztabol keszithetunk calzonet is ami a ferjem nagy kedvence.
Pizza calzone : a teszta receptje es a hozzavalok ugyanazok.
A tesztat kerekre nyujtsuk az egyik felere helyezzuk a hozzavalokat ugy hogy a szelen 1,5 cm uresen maradjon. Rahajtsuk a teszta masik felet, majd a szeleket apro hajtasokkal osszefogjuk, hogy ne csorogjon ki belole a toltelek. A tetejen 2-3 vagast ejtunk, amin tavozhat a gozt igy nem puhitsa meg a tesztankat. En megszoktam kenni a tetejet ecsettel 1 kis paradicsomszosszal amit a pizzaba is teszek. 200 fokon legkeveressel sutjuk. Mikor kivesszuk a sutobol bekenjuk vekonyan olivaolajjal. Jo etvagyat!
50 dkg liszt, 1 kk so,1 kk szaritott oregano,3 dl viz, 3 ek olivaolaj,25 gram eleszto. Rugalmas tesztat dagasztunk belole.(mivel minden orszagban mas a liszt, elkepzelheto, hogy van ahol kicsivel tobb folyadek vagy kevesebb kell bele )
A tesztat vekonyan kiolajozott talba tesszuk es megkelesztjuk. Mikor megkelt , mindenki tetszese szeint vekony, vagy vastag tesztat nyujtson es helyezze egy tepsibe vagy pizzasuto talcara (utobbit ajanlom, mert az alja is lyukacsos) Mi a vekonytesztaju pizzat reszesitjuk elonyben .
A szoszhoz : egy doboz aprora vagott paradicsomba (nem ketchup es nem sutitett paradicsom, mert az nem pizzara valo) keverunk keves oreganot es egy kis olivaolajat. A szosszal megkenjuk a pizzat. Erre kerul a feltet, ami nalunk tobbnyire friss gombabol, selyemsonkabol, kaliforniai paprikabol es olajbogyobol all . legkevereses sutobe helyezem 200 fokon. Felig megsutom majd kiveszem es raszorom a mozarella sajtot. Visszateszema sutobe es keszre sutom. mikor kiveszem meglocsolom nagyon vekonyan olivaolajjal, de nem muszaj. Ugyanebbol atesztabol keszithetunk calzonet is ami a ferjem nagy kedvence.
Matyi Éva blogjáról
A margarint az édesítővel keverd el habverővel , add hozzá a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet, illetve a vaníliát, majd adj hozzá annyi tejet, hogy gyúrható tésztát kapj....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egy krumpli törővel pépesre törjük. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit a keverőtálba tesszük,és jól kidolgozzuk. Pizzatésztánál puhább állagú tésztát kapunk, selymeset. Kb fél óra után átdagasztjuk , majd duplájára kelesztjük. Ebb...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézTej,tejföl,tojás,élesztő összekeverni. Hozzá liszt,cukor,só dagasztani végén hozzá a margarin. 45 perc kelés. Osztani: zsemle 80 g.x 6 db, kifli 300 g. maradék kenyér, gömbölyít....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű