(5 db)
75 g darált dió
120 g liszt
1/2 tk só
100 g porcukor
35 g holland kakaó + a formához
140 g puha vaj
100 g cukor
75 g nádcukor
2 db egész tojás és 2 db sárgája
60 ml olaj (pl. napraforgó, olíva)
1. Egy mini kuglófforma mélyedéseit kivajazom, és kakaóporral megszórom (mintha kilisztezném, csak épp kakaóval). A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem.
2. A diót elkeverem a liszttel és a sóval, a porcukrot pedig a kakaóval szitálom át.
3. A vajat keverőgépbe teszem, és alaposan kikeverem a kétféle cukorral. Hozzáadom a tojásokat, és épp csak elkeverem. Így teszek az olajjal is. Most jöhet a cukros kakaó is.
4. Kiveszem a tálat a gépből, és egy spatulával eldolgozom benne a maradék diós hozzávalókat.
5. A forma mélyedéseibe adagolom a masszát, kb. 2/3-ad részig ér mindenhol. 35 perc alatt megsütöm, de azért az ujjammal óvatosan ellenőrzöm, hogy pont annyira lehet-e puha a belseje, amennyire én azt szeretném. A sütőből kivéve is fog még sülni a közepe magában egy kicsit. Mindenesetre a tűpróba itt most nem igazán használható.
6. Hagyom a formában teljesen kihűlni, és csak ezután fordítom ki belőle.
róbáld meg úgy megsütni, hogy a közepe olvadós maradjon! Aztán, amikor valaki beleharap, és már éppen szólni akarna neked, hogy "hé, ennek nyers maradt a közepe!", akkor inkább nem szól egy szót sem, csak eszi tovább, mert rájön, hogy ennél jobb nem is lehetne.
Nem állítom, hogy könnyű eltalálni ezt a pont jó állapotot, de nagyot veszíteni nem tudsz rajta, maximum rendesen átsül az egész, és lesz egy elég jó diós-kakaós kuglófod. Azt azért még inspirációként mindenképpen elmondom, hogy ha mégis sikerül a kísérlet, és olvadós marad a közepe, az majdnem olyan lesz, mintha diós Nutellával töltötted volna meg. Pedig nem is. Ígérem, ez a mi kis titkunk marad örökre.
Kevés tejben feloldunk 5 ek cukrot, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, majd a liszttel csomómentesre keverjük. Apránként hozzáadjuk a maradék tejet és felforraljuk. Egy tálba összetö...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk egy kis cukorral, majd az élesztőt belemorzsoljuk és kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, cukorral, olvasztott vajjal, sóval, reszelt citromhéjjal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük el benne a sót és a szódabikarbónát. A fehér csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd keverjük el benne a vajat. A tojásokat a cukorral...
Elkészítési idő: 20+30 perc Nehézség: KönnyűA kekszet összetörjük és egy tálba tesszük. Az almát lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, majd egy kis edénybe tesszük és a cukorral pár percig melegítjük. Mikor karamelizálódi...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű