A bögre 2,5 dl-es
-4 bögre liszt
-25 dkg vaj
-3 tojássárgája
-1 csapott evőkanál só
-140-150 g tejföl
-5 dkg élesztő
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját. Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztővel simára keverem csak úgy a tejfölös pohárban, azért csinálom így, mert a pogácsának akkor nem lesz intenzív élesztő íze ha kisül
--A tésztát összegyúrjuk és hűtőbe tesszük, legalább 5-6 órára.
--Legjobb este begyúrni és reggel sütni.
- Egyébként jobb is így, mert másnap már csak szaggatni és sütni kell és a tésztának is van elég ideje pihenni.
-Ha a tészta megpihent, lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk.
-Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük, majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sajtot vagy szezámmagot is szórhatunk rá még pluszban.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük 180-200 fokon. Nem szárad ki, nem szikkad meg, kívül van egy leheletvékony, vajas kérge, belül puha, foszlós és nem lehet elrontani.
A meggyet kimagozom és ha nagyon savanyú, akkor 1-2 kanál cukrot is teszek rá, majd hagyom állni amíg elkészítem a tésztát. A tojásokat szétválasztom, és felverem először tojásfehé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tízpercre félretesszük. 2. A tojások sárgáját különválasztjuk, a vajat fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát 10 percre a fagyasztóba tesszük. A vajjal az elején legyünk türelmesek, szépen morzsolgassuk, hamar megolvad a kezünk nyomán, és reme...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztő fut, kis lisztel. Dagaszt, kel, átgyúr, olajos tálba kel, tésztát is olajoz. Puha tészta. 15 fele oszt /óriás nagy /. Több fele kell osztani. Kel. Formát olajoz. Egy té...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz