A bögre 2,5 dl-es
-4 bögre liszt
-25 dkg vaj
-3 tojássárgája
-1 csapott evőkanál só
-140-150 g tejföl
-5 dkg élesztő
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját. Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztővel simára keverem csak úgy a tejfölös pohárban, azért csinálom így, mert a pogácsának akkor nem lesz intenzív élesztő íze ha kisül
--A tésztát összegyúrjuk és hűtőbe tesszük, legalább 5-6 órára.
--Legjobb este begyúrni és reggel sütni.
- Egyébként jobb is így, mert másnap már csak szaggatni és sütni kell és a tésztának is van elég ideje pihenni.
-Ha a tészta megpihent, lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk.
-Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük, majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sajtot vagy szezámmagot is szórhatunk rá még pluszban.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük 180-200 fokon. Nem szárad ki, nem szikkad meg, kívül van egy leheletvékony, vajas kérge, belül puha, foszlós és nem lehet elrontani.
A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 180 fokra. Két őzgerincet kikenünk vajjal. A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adago...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzeket összegyúrom, nyújtom, nagy körökre szaggatom és töltöm (lekvár, dió, mák, gesztenye, ki mit szeret). Összegöngyölöm kifli alakba, és irány a sütő. Nem nagy ördögösség az egé...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd kikeverjük a tojással is, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, tejet, tejfölt, és simára keverjük. 2. A masszát habzs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olajat, ezután a lisztet, sütőport, végül a tejet. 2. Muffin kapszlikkal bélelt muffin formá/kba kanalazzuk a té...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű