--500 g finomliszt
--2 evő kanál. burgonyapehely
--2-3 kávés kanál só
- 2 dl víz,
- 25 g élesztő
- 1 kávés kanál cukor
- 1,5 dl kefir
- 50 g vaj
-Az élesztőt a 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kávés kanál. cukrot, félretesszük.
-. A finomlisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, elkeverjük.
-.- A tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
- Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztes keverékhez adjuk, hozzáadjuk a kefirt, majd dagasztjuk.
-. Végül a puha vajat is beledagasztjuk. Amikor egynemű, szép fényes a tészta, akkor letakarjuk és félretesszük
pihenni.
-- Fél óra után kicsit átmozgatjuk a tésztát, ezután ismét félretesszük pihenni. Kb. 1-1,5 órát pihentetjük, míg a
tészta kétszeresére nem nő.
--. Amikor szépen megkelt, 10 egyenlő darabra osztjuk, kis bucikká formáljuk. Nekem 10 db buci lett a tésztából
(Én általában mérleggel szoktam,mérni )
-- A sütőt 200 fokra állítjuk, előmelegítjük.
--. A kis bucikat 10 percig pihentetjük, majd egyesével, enyhén lisztezett felületen tojásdad formára nyújtjuk,
feltekerjük, majd kicsit megsodorjuk, félhold alakúra hajtjuk és a tepsire helyezzük őket.-
-. Így járunk el mind a 10 bucival, megformázzuk, tepsire helyezzük, majd vízzel megspricceljük.
-. Amikor a sütő bemelegedett, a kifliket újból megspricceljük, majd megsütjük.
-- alsó-felső sütéssel, 200 fokon 25 perc alatt sülnek meg
Nálam csak alsó sütés van ezért 40 percig sütöttem
-- (Ha van rá módunk, akkor a sütő aljába egy forró vízzel teli kis tepsit helyezünk
, ezáltal jó gőzös sütőterünk lesz, ami jót tesz a kifliknek.)
9. Sütés után vízzel megspricceljük, rácson hagyjuk kihűlni
A héjában fõtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztõvel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegõt beledolgozva - dagaszd sima tésztáv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzt jól össze kell dolgozni, majd 1 órára pihentetni. Mi a radiátor mellé tesszük letakarva. Utána átgyúrjuk és még 1 órát hagyjuk kelni. Azt követően újra átgyúrva a kívánt formár...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMióta van kenyérsütőgépem, abban dagasztatom a tésztát. Előtte kézi mixerrel készítettem. Lágyabb kelttésztát készítek, hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, ketté v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta alapanyagait jól összedagasztjuk majd hagyjuk duplájára kelni a tésztát. Téglalap alakúra kinyújtjuk majd megkenjük a fahéjas/kakaós keverékkel. Hosszabik szélénél kezdve f...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű