5 dkg élesztő
2 kk cukor
1 kk só
5 dl tej
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
1 db tojás
Az élesztőt, negyedliter (langyos) tejet és 2 kávéskanál cukrot keverjük össze annyi liszttel, amennyit felvesz, kavarjuk meg jó hígan hagyva és tegyük kelni.
Ha megkelt, a vajat dörzsöljük össze 30 dekányi liszttel, és adjuk hozzá, valamint egy tojást, egy kávéskanál sót, negyedliter hideg tejet és még annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy összegyúrva jó rétestészta keménységű legyen. Dolgozzuk ki jó hólyagosra és letakarva hagyjuk egy óráig kelni.
Kelés után vágjuk fel nagy diónyi darabokra, nyújtsuk vékonyra és sodorjuk pékkifli alakúra. Tepsibe rakva, tojással megkenve süssük meg.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a...
Elkészítési idő: 2 ÓRA Nehézség: KönnyűAz összetevőket alaposan összegyúrom és 20 percig hűtőben pihentetem, letakarva. Vékonyra nyújtom,az egyik felét nagyon vékonyan, de alaposan lekenem felvert tojással és ráhajtom...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a kakaóporral kikevert lisztet és a sót, majd közepes fokozaton megdagasztatjuk a dagasztó géppel. Az utolsó p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összedolgozom. Pihentetem kb. 40 percig Átgyúrom, pihentetem - rövidebb idő elég (10 perc). Átgyúrom, megformázom kiflinek, batyunak, megtöltöm az előkészítet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű