5 dkg élesztő
2 kk cukor
1 kk só
5 dl tej
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
1 db tojás
Az élesztőt, negyedliter (langyos) tejet és 2 kávéskanál cukrot keverjük össze annyi liszttel, amennyit felvesz, kavarjuk meg jó hígan hagyva és tegyük kelni.
Ha megkelt, a vajat dörzsöljük össze 30 dekányi liszttel, és adjuk hozzá, valamint egy tojást, egy kávéskanál sót, negyedliter hideg tejet és még annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy összegyúrva jó rétestészta keménységű legyen. Dolgozzuk ki jó hólyagosra és letakarva hagyjuk egy óráig kelni.
Kelés után vágjuk fel nagy diónyi darabokra, nyújtsuk vékonyra és sodorjuk pékkifli alakúra. Tepsibe rakva, tojással megkenve süssük meg.
A dagasztás végén 1 ek olaj. Nálam olíva volt. Bedagasztjuk és pihentetjü. Szaggatás után ismét pihentetjük majd kisütjük. A villanytűzhelyen 4-s fokozaton sütöttem. Az első olda...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGyurmától picivel lágyabb tészta kell. 210 fokon előmelegített sütőbe tesszük, ha beteszem 1 perc múlva 170 fokra kb. 20 percig sütni,
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes1. A liszt és a vaj/margarin összemorzsolása 2. Tésztát bedagasztása 3. Tészta érés: 30 perc 4. Tészta nyújtása, tetszőleges díszítése, pl. csíkozás, rácsozás, majd a pogácsák k...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes