50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojás sárga
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
2 dkg cukor
pici só
A töltelék:
20 dkg dió, 18 dkg cukor, 1/2 dl tej, ezt egy picit összefőzőm /lehet hozzáadni mazsolát, rum aromát, narancshéjat reszelve/
20 dkg mák, 20 dkg cukor, 1-1,5 dl vízzel összefőzni /lehet hozzáadni reszelt citromhéjat, vaníliát, mazsolát/
Ez a mennyiség 4 rúd /2 mákos, 2 diós/, közepes méretű tepsire elegendő.
A dió és a mák mennyisége lehet több is ...... 30-30 dkg!
A tojás sárgákat, a cukrot összekeverem a tejföllel, belemorzsolom az élesztőt, majd ezt a poharat beleállítom egy meleg vízzel telt edénybe.
Amíg ez felfut, addig a lisztet, sót, elmorzsolom a margarinnal, és ha megkelt az élesztő, összegyúrom a hozzávalókat.
Este gyúrom be, egy éjszakát hideg helyen /hűtőben/ tartom, majd másnap töltöm meg.
A tésztát téglalap alakúra kinyújtom, rákenem a kihűlt tölteléket és feltekerem. A feltekert tészta tetejét fogpiszkálóval több helyen megszurkálom és megkenem tojássárgájával. A konyhában pihenni és kelni hagyom 30 percet, majd megkenem tojásfehérjével és 10 percre hideg helyre teszem.
/ ettől a kenegetéstől lesz szép márványos a bejgli teteje/. Meleg sütőben kb.45 perc alatt megsütöm.
Egy tipp, melyet én évtizedek óta használok: a töltelék tetejére egy-egy halom, sűrű, de nem kemény baracklekvárt cseppentek és utána csavarom fel. Így nagyon finom szaftos lesz.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk.3-4 cipóra osztjuk. Az első cipót a tepsi aljára nyújtjuk megkenjük bőven baracklekvárral,megszórjuk aprított dióval,cukrot szórunk rá majd így...
Elkészítési idő: kb 80 perc Nehézség: KönnyűAz alapanyagokból tésztát készítünk. A húsdaráló elejére feltesszük a formát, a tésztával megtöltjük a darálót, és leengedjük különböző formára. Tepsire rakva mér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés menete: Kezdd a tésztával, aztán amíg az sül majd, elkészítheted a kókuszos réteget. A lisztet mérd ki egy tálkába, add hozzá a porcukrot és a kakaót. A vajat morzsol...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét egy csipet sóval, kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a cukrot, majd verjük kemény habbá. A lisztet keverjük ö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű