1 kg finomliszt /BL 55 /
5 dl tej
175 g tejföl
5 dkg élesztő v. 14 g por
3 tojás sárgája
1 egész tojás
2 tk só
2 ek kristálycukor
3 ek olaj
3-4 ek jól kenhető vaj
kenés: 1 tojás
tölthető: nutellával, lekvárral, pudinggal, gyümölccsel
A hozzávalókból lágy, ragacsos tésztát dagasztunk.
Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen.
A gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, 40 cm kört nyújtunk. A deszkát nem kell lisztezni.
Ezután egy kört megkenünk vajjal, majd ráteszünk egy másik kört, és vajazzuk. Az utolsó tetejére már nem kenünk vajat!
A tésztát kézzel laposra nyomkodjuk, kinyújtjuk egy centi vastagra. / kör alakra /, 12 - 16 háromszöget vágunk belőle.
A cikkeket egyenként megfordítjuk, és kinyújtjuk 2 mm vastagra. Tölthetjük vagy csak simán, üresen a szélesebb felüknél , szorosan kiflikké tekerjük őket, két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Letakarjuk, és meleg helyen egy-másfél órát kelni hagyjuk őket.
Tojással lekenjük. 200 fokon / alul-felül sütés / 20 perc
A tésztához: 60 dkg liszt 3 dkg élesztő 2 tojás sárgája 2 evőkanál olaj 1 evőkanál cukor kb. 4 dl tej csipetnyi só A töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg margarin, 3 evőka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt beleszórjuk a cukros a langyos tejbe, majd állni hagyjuk amíg az élesztő fel nem fut. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat és annyi lisztet,hog...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűSütő 200 fok. Élesztő futtatni.Hozzá a többi összegyúrni. Keleszteni.A töltelékekhez a cukrokat, vajat és a kakaót összekeverni. / dupla adag töltelék kell hozzá/ Ez sima csiga.. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű