1 kg savanyú káposzta
1 evőkanál étolaj
1 bögre rizs
2 bögre víz
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g szalonna (füstölt)
150 g kolbász (füstölt)
500 g sertés darált hús (sovány)
1 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál majoránna
só
feketebors (őrölt)
500 ml tejföl (20%-os)
Ha a káposztánk túlságosan savanyú, akkor kimossuk, ezzel kezdünk, ha nem akkor bő vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
A rizst egy bögrével kimérjük. Pici olajat melegítünk, majd ráöntjük a rizst, kissé megsózzuk, és egy picit megpirítjuk.
Mikor már szinte az egész inkább fehér, mint átlátszó, kissé megpirultak, akkor felöntjük dupla annyi forró vízzel, mint amennyi rizst használtunk. Itt egy bögrét írunk, akkor 2 bögre a forró víz (ugyanazzal a bögrével mérve). Addig forraljuk, közben néha kevergetve, amíg a vizet nagyjából felveszi a rizs, kicsit kásásnak tűnik.
Akkor lefedjük egy fedővel várunk fél percet és elzárjuk alatta a gázt. 20 percig így hagyjuk, az alatt megpuhul a rizs. (nem szabad a fedőt levenni róla addig)
A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, zúzott fokhagymát, és üvegesre pirítjuk
Ha ez megvan, hozzáadjuk a kolbászt, pirospaprikát-picit pirítjuk, majd mehet hozzá a darált hús, só, bors, majoránna, összekeverjük
Amikor a darált hús kifehéredett, kb. 1 dl vizet adhatunk hozzá (ez csak akkor kell, ha a hús nem engedne elég vizet. Itt elég szárazabb a darált hús, mint otthon így nekem kell ez a pici víz), és fedő alatt 20 percig takarékon főzzük.
Egy minimum 21*32 cm-es hőálló tálat 1 evőkanál olajjal kikenünk.
Az aljára tesszük a káposzta 1/3 részét, erre tesszük a rizs felét, majd a hús felét.
Erre ismét káposzta, amin elkenjük a tejföl felét.
Majd a rizs másik fele, amire a maradék hús kerül, és az egészet befedjük a maradék káposztával.
Végül megkenjük a tetejét a maradék tejföllel.
Alufóliával lefedjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben 25 percig pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és további 20 perc alatt picit megpirítjuk a tetejét
El is készült a finom erdélyi rakott káposzta! :)
A fagyos halszeleteket szobahőmérsékleten hagytam felengedni, majd tenyérnyi darabokra vágtam (így lett 8 szelet). Besóztam, citromlével meglocsoltam. A tejszínes k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A gombócokhoz a túrót áttöröm villával, majd hozzáadom a búzadarát, a citrom héját és levét valamint a 2 tojás sárgáját. A fehérjét alaposan felverem, és az előzőekhez...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy közepes lábasban a cukrot feltesszük olvadni, közepes hőfokon. Nem kevergetjük, csak mikor már elkezd aranyszíne lenni, és majdnem az egész felolvadt! 2. Közben a megmosott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű