60 dkg finomliszt, 10 dkg rétes liszt, 3 evőkanál burgonyapehely, 4 dkg élesztő, 1/2 dl langyos tej, 3.5 dl langyos víz, 1 mokkás kanál sikér, 1 tojás, 1 dl olíva olaj, 1 kk cukor, 2 kk só, kb. 8 dkg olvasztott vaj, szezámmag, napraforgómag, vagy dió
A tejben, csipet cukorral, felfuttatjuk az élesztőt.
A kétféle lisztet összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a cukrot és a sót, beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez a sikért, az olajt, a langyos vizet, és a felfutott élesztőt. Ezután, közepesen kemény kenyértésztát gyúrunk belőle.
Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától.
A napraforgó kenyér recept nem csak a virág magjával van megszórva, de napraforgó virág alakúra is van elkészítve. Tésztája vajas, leveles. Ünnepi asztalra tökéletes választás.
TIPP: Bevallom őszintén, én géppel szoktam csinálni, úgy nem olyan fárasztó.
Ezután liszttel meghintjük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük, és elfelezzük.
Az egyik fél tésztát félre tesszük, majd később dolgozunk vele.
A másik fele tésztát, öt egyenlő részre osztjuk, mindegyikből szép zsemleformát gyúrunk.
4 gombócot kinyújtunk egyenként, kb. 22 cm átmérőjű körré és olvasztott vajjal megkenjük őket.
Szépen egymásra helyezzük a vajas lapokat.
Az ötödik lapot is kinyújtjuk, de ezt egy kicsit nagyobbra és ezzel borítjuk be a vajas tésztakorongokat. Sütőpapírral bélelt, sütőlemezre áttesszük.
Csillag alakban bevágjuk a tésztát és a háromszögeket kihajtjuk. Ezek lesznek az alsó szirmok.
Ha minden háromszöget kihajtottunk, akkor középen marad egy szabályos üres kör.
Ide fog kerülni a másik adag tésztánk.
A másik adag tésztát, 6 részre osztjuk, egy gombócot félre teszünk, és ugyan úgy járunk el, mint előzőleg, csak itt, kisebb köröket nyújtunk, kb. 14 cm nagyságúakat.
Nyújtunk-vajazunk, és az utolsó lapot szintén nagyobbra nyújtjuk, majd betakarjuk vele a kisebb tészta korongokat.
Óvatosan behelyezzük a kisebb tésztacsomagot a virágunk közepére.
Szintén bevágjuk, de arra figyeljünk, hogy a kisebb szirmok, amiket most hajtogatunk, két nagyobb szirom közé essenek.
A megmaradt 1 tésztagombócot a virág közepére tesszük.
Tojássárgájával lekenjük a kenyeret, a közepére aprított diót, vagy napraforgó magot szórunk, a szirmokra pedig szezámmagot.
180-200 C-on, kb. 35-45 perc alatt pirosra sütjük.
◾️Az élesztőt, a langyos tejben felfuttatjuk. ◾️Közben a kétféle lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint. ◾️Hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a tejfölt és az élesztő...
Elkészítési idő: 60 perc + sütés Nehézség: KözepesKészíts kenhető krémet a tejfölből, túróból, fűszerekből, reszelt hagymából. Ebbe most mustár is menjen. Pucold meg és hosszában szeleteld fel a zöldségeket, amelyekkel mártogatni...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, majd rizsliszttel beszórt lapon kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor megszórjuk a tetejét szezámmaggal és/vagy mákszemekkel, felvágj...
Elkészítési idő: 1-1,5óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk,majd 1/2 órát hűtőbe rakjuk. Vékonyra nyújtjuk,tetszőleges formákra szaggatjuk. Ha szeretsz nassolni, készítsd el a ropogós finomságot. ?
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű