mintázathoz: 2 dkg puha vaj, 1/2 tojásfehérje, 1,5 dkg porcukor, 1,5 dkg liszt, 1 dkg cukrozatlan, sötét kakaópor
tésztához: 3 tojás, 1 tojássárgája és a mintázatból maradt tojásfehérje, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 evőkanál rum, csipet só
krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg étcsokoládé, 25 dkg mascarpone, 1/2 dl rum, 5-10 dkg porcukor, magozott meggybefőtt
tálaláshoz: tejszínhab (elhagyható), csokoládéforgács (elhagyható), magozott meggybefőtt
1. A mintához a vajat robotgéppel habosra verjük a porcukorral.
2. Hozzáadjuk és tovább keverjük a tojásfehérjével nagyjából 2 percig.
3. Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, és egynemű masszává keverjük.
4. A sütőpapírt a sablonra tesszük, rögzítjük, hogy ne csúszkáljon rajta.
5. A krémet vastag nejlonzacskóba vagy a legkisebb lyukú fejjel ellátott habzsákba tesszük. A zacskó sarkát levágjuk, és a sablon alapján megrajzoljuk a mintázatot. Ha már belejöttünk, akár további indákat is rajzolhatunk hozzá. Az így kapott rajzot a tészta elkészültéig hűtőbe téve tároljuk.
6. A tésztához a tojást mély tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, és robotgép legmagasabb fokozatán addig verjük, míg a térfogata nagyjából háromszorosára nem nő.
7. A gépet kisebb fokozatra kapcsolva apránként a tojáshoz adjuk a cukrot és a lisztet, majd a rumot.
8. A sütőpapírra rajzolt mintázatot a tepsibe tesszük, és a tésztát óvatosan ráöntjük, figyelve, hogy a tészta mindenhol fedje a rajzolatot.
9. 180 fokos sütőbe téve 8-10 perc alatt megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
10. A töltelékhez a csokoládét felolvasztjuk, és a gesztenyemasszához adjuk.
11. Robotgéppel hozzákeverjük a mascarponét és a rumot, ha kell, porcukorral ízesítjük.
12. Ezután rákenjük a krémet, és a piskótát óvatosan feltekerjük úgy, hogy a két széle egymáshoz érjen. Ez lesz a sütemény alja.
13. Tálcára helyezzük, és akár azonnal tálalhatjuk.
14. Adhatunk hozzá tejszínhabot, és megszórhatjuk csokoládéforgáccsal is.
1. 30 x 40 cm-es tepsihez.
2. Előre elkészíthető sütemény, amely a hűtőben tárolva 3-4 napig eláll.
Piskóta készítése:Sárga piskóta: 6 tojást szétválasztunk, a sárgáját a cukorral kihabosítjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukros tojássárgához hozzákeverjük a fél csomag süt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük. Összekeverjük a piskótához a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a folyékonyakat is, és alaposan kikeverjük. Kizsírozott, kis méretű kapcsos kerek formába...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mandulát 5 dkg cukorral aprítógépben ledarálom, a gép méretétől függően 1-2 részletben. A darálékhoz hozzáadom a csokoládét és ismét apróra darálom, hogy a csokoládé is morzsákra...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: KönnyűA kekszet aprítóban összetörtem, majd összekevertem a felolvasztott vajjal, és egyenletesen belenyomkodtam egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába. Előmelegített, 170 °C-os sütőbe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű