Családireceptkönyv.hu

Pizzatészta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

Elkészítés:


A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
Pizzatészta recept: élesztő felfuttatása
Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe.
Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.

Pizzatészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajtkrém
Sajtkrém

A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Élesztő kovász átváltás
Élesztő kovász átváltás

https://receptneked.hu/cikkek/igy-szamold-at-az-elesztos-recepteket-kovaszosra/?fbclid=IwAR05qldh0YiRhQ8rndnRhD_4e09cmxFgBOhCDksTq7MbVky51CIA4fDsXZU

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Réka
Gombás rántott palacsinta
Gombás rántott palacsinta

A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük annyi szódavízzel, hogy a megfelelő állagot kapjuk. Hűtőben 30 percig pihentetjük, majd olvasztott vajjal kikent, közepes mére...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Banánfagylalt
Banánfagylalt

Az összetevőket egy turmixgéppel egyenletes masszává keverjük. Ha a massza egy kicsit sűrű, akkor tejjel lehet higítani (én 1 dl tejjel hígította), majd műanyag tálkába tesszük, é...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk