menu

Családireceptkönyv.hu

A tökéletes Basmati rizs főzése


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Használj egy fém konyhai szűrőt, és jól öblítsd át a rizst hideg, folyó víz alatt.
Áztasd a rizst, (választható), tedd a rizst egy nagy hideg vízzel teli tálba, és hagyd így legalább 30 percig, de inkább 1 óráig. Ha kihagyod ezt a lépést, nem biztos hogy az áhított tökéletes főtt rizsed eléggé selymes lesz.
Most kell a rizst egy vastagaljú lábasba önteni. Ha áztattad a rizst, akkor alaposan le kell csöpögtetni. Adj neki egy csipetnyi sót, ha jót akarsz magadnak, akkor olyan sót használsz, amiben sok-sok ásványi anyag, nyomelem van. Ilyen a Himalájai só, de a Parajdi só is megfelel, csak ne finomított konyhasó legyen.
Önts forrásban lévő vizet a rizsre. Forralj fel vizet egy forralóban, arányokban 1 adag rizs, 1,5 adag víz, és öntsd rá a rizsre.
Forrald fel, és fedd le fedővel. Állíts a hőfokot közepesre. Amkor a víz felforrt, takard le a lábast egy aluminium fóliával, szorosan, az oldalára simítva, hogy a lehető legkevesebb gőz szökjön el, és tedd vissza a fedőt.
Csökkentsd a hőt, hagyd főni a rizst 15 percig háborítatlanul.
Vedd le a tűzről, és hagyd 5 percig állni fedő alatt, ne kukucskálj bele!
Keverd fel a rizst, és tálald, megérdemled!
Megjegyzés: az anyám arra esküszik, hogy a száraz rizst először olajon pörköljük meg egy picit, mielőtt feltesszük főni.

A nagynéném arra hívta fel a figyelmemet, hogy ha egy kis almaecetet (pár csepp) öntünk a rizsre, akkor nem ragadnak össze. Ő nem ismeri, ismerhette a jó minőségű Basmati rizst, ami nem ragad.

A tökéletes Basmati rizs főzése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Párolt lilakáposzta
Párolt lilakáposzta

1, A megtisztított, felszeletelt káposztát megsózzuk, állni hagyjuk. 2. Egy lábosban zsírt hevítünk, benne a cukrot világosbarnára pirítjuk. 3. Hozzátesszük az apróra vágot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Paleo nokedli
Paleo nokedli

A gesztenye- és lenmaglisztet keverd össze egy tálban Üsd a lisztekhez a tojásokat Ízlés szerint sózd és önts hozzá annyi vizet, hogy nokedli keménységű tésztát kapj Egy lábasba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tökéletes köles
Tökéletes köles

A kölest a barna rizshez hasonlóan kb. 1 órára beáztatjuk. A főzés megkezdése előtt a vizet leöntjük róla, átmossuk, felszeletelt hagymán lepirítjuk, és kétszeres mennyiségű vízben...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Erdélyi, juhtúrós puliszka
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Erdélyi, juhtúrós puliszka

Első lépésként megfőzzük a kukoricakását, polentát, puliszkát, ki hogy ismeri. Ehhez vizet forralunk, amit jól megsózunk ,teszünk egy kis vajat a vízbe majd ha felforrt, kanalakén...

Elkészítési idő: 35 pec
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk