1 kg marha pacal,3 nagy fej hagyma,1 db paradicsom, 2 db zöld paprika,(vagy 3 evőkanál konzerv lecsó, esetleg mirelit zöldpaprika és paradicsom),1 kis fej fokhagyma,1 evőkanál piros fűszerpaprika,2 zeller szál,2 evőkanál ecet,ízlés szerint só, kevés törött fekete bors.1 kiskanál liszt,
A pacalt többször váltott vízben gondosan megmosom, majd annyi vízbe teszem, amennyi éppen ellepi. A vízbe beleöntöm az ecetet, és legalább fél órán keresztül áztatom benne. Ezután az ecetes vizet leöntöm, a pacalt leöblítem, majd forrásban lévő vízbe dobom. Az újraforrástól számított 10 percig főzöm, majd leszűröm, és hideg vízzel leöblítem. Ezután fogok hozzá a tulajdonképpeni étel készítéséhez. Az előfőzött pacalt vékony, hosszú csíkokra vágom. A megtisztított és finomra metélt vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a pacalt, és állandó keverés közben megpirítom. Ezután annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Megsózom és megborsozom. Fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ekkor hozzáadom a felszeletelt zöldpaprikát, a felkarikázott paradicsomot és a finomra vágott zeller zöldet. Liszttel elkevert fél dl vízzel besűrítem, és jól kiforralom, közben, folytonosan kevergetem.
:Aki szereti a csípős ízeket, az fűszerezze cseresznyepaprikával vagy paprikakrémmel.)
Miután a pacal készítése elég hosszadalmas, egyszerre nagyobb adagot is érdemes főzni belőle.
Első körben feltesszük a rizst főzni: ízlés és kedv szerint micróban, vagy tűzhelyen, a lényeg az, hogy a felforrt vízbe beledobunk, morzsolunk egy erőleveskockát és így főzzük puh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból nokedlit keverünk és kiszaggatjuk. A márványsajtot lereszelni és kevés telföllel kikeverni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVagy Hozzávalók: - 1/2 kg hosszú metélt - kb. 20 dkg darált mák - porcukor ízlés szerint - 1 csomag vaníliás cukor - 3 dl tejföl - 1 tojás - sárgabaracklekvár - 1 evőkan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet csíkokra vágjuk és meghempergetjük a lisztben. Kis olajban sütjük, amíg a liszt megpirul rajta, majd kiszedjük egy tányérra és félretesszük. A felaprított hagymát p...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű