Piskóta tészta :Hozzávalók:
4 tojás
80 g liszt
80 g cukor
2 ek víz
1 csipet só
Egy tekercsre elég.
csokoládé krém:Hozzávalók:
2 tojás
2 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
2.5 dl tej
1 kis darab vaníliarúd / vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
10 dkg vaj
Piskóta elkészítése:
A tojás sárgáit habosra keverem a cukorral, belekeverem a vizet, sót és fokozatosan adagolva hozzákeverem a lisztet is. Ekkor felverem a tojásfehérjéket is, és óvatosan beleforgatom a tésztába.
Ekkor sütőpapírt teszek a rendes nagy tepsim aljara, belesimítom a masszát. 180 fokon, sutom kb 10-13 percet, ha szép aranybarna a teteje kiveszem.
Meg melegen egy konyharuhára forditom (fejjel lefele) a piskótát és lehúzom róla a papírt .
Csokikrém elkészítése:
A tojásokat elkeverjük a kakaós liszttel, a porcukorral, és 3-4 evőkanál tejjel.
A maradék tejet felfőzzük a vaníliával, lassan elkeverjük a tojásos péppel, és állandóan kevergetve, kis lángon vagy gőz fölött, sűrűre főzzük.
A vaníliarudat kivesszük.
A tűzről levéve elegyítjük a vajjal, majd kihűlésig keverjük. Mire teljesen kihűl, sűrű, kemény krémet kapunk.
Másik változata
Hozzávalók:
1 tojás
2 tojássárgája
15 dkg porcukor
20 dkg vaj / margarin
5 dkg lágy csokoládé
2 evőkanál feketekávé
Elkészítés:
Összekeverjük tojások sárgáját az egész tojással, a csokoládéval, a cukorral, és a kávéval, majd gőz fölött, állandó keveréssel forráspontig főzzük.
Levesszük a tűzről, és a vajjal jó alaposan, habosra kikeverjük.
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb harminc percig hagyjuk állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük a hűtőben. Majd nagy köröket szaggatunk, megtöltjük (lekvár, dió, mák, ki mit szeret), összegöngyöljük kifli alakúra, és forró sütőb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a hozzávalókat és 30 percig hagyjuk hogy a búzadara megdagadjon,beszívja a tojást magába. Vizet forralunk sót teszünk bele és egy kis vegetáát,majd ha forr,evőkanáll...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűBéleljük ki egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát vékonyan kenjük ki vajjal. A mézeskalácsot törjük össze sodrófával/turmixgéppel és keverjük össze...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű