♥PISKÓTA
300 g búzaliszt (BL55)
10 g holland kakaópor
115 g vaj
20 dkg porcukor
1 evőkanál vanília eszencia
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
5 g só
250 ml író
4 evőkanál ételfesték - piros
5 g szódabikarbóna
5 g ételecet (10%-os)
♥KRÉM
250 g mascarpone
130 g porcukor
1 evőkanál vanília eszencia
400 ml habtejszín (30-32%-os)
A liszthez adjuk a kakaóport, alaposan elkeverjük, és átszitáljuk.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, ezt is tovább keverjük.
Az íróhoz adjuk a sót, és a színezőt alaposan elkeverjük majd ezt is a vajas masszához öntjük, elkeverjük. (Ha nem sikerül írót venned, azt írják akkor hétharmad joghurt, egyharmad víz keverékével helyettesítheted.) Hozzáadjuk az átszitált kakaós lisztet, és csomómentesre elkeverjük. A szódabikarbónát, és az ecetet egy kis tálban elkeverjük (pezsegni fog), majd ezt is a tésztához adjuk, alaposan elkeverjük, És mehet a vajjal kikent lisztezett tortaformákba. Mivel nekem egy tortaformám van, így a tésztát, hogy tuti egyforma legyen mind a három lap, mérleg segítségével elosztottam, külön kis tálkákban és egymás után sültek meg.
175 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük a tortalapokat. (Egy tortalap sül meg 20 perc alatt, persze ha van 3 forma és befér a sütőbe, akkor a 3 sül meg annyi idő alatt.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült a közepe is. Ha igen akkor kivesszük rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral csomómentesre kikeverjük, a tejszínt kemény habbá verjük. (Csak a jól lehűtött tejszínt lehet felverni!) Majd több részletben a mascarponéhoz adjuk, elkeverjük.
Ezzel a krémmel összeállítjuk a tortát. A krémmel a külső részét is bevonjuk.
Végül ahogy szeretnénk, díszítjük. Én az egyik tortalapnak a tetejét levágtam ezt aprító gépben ledaráltam ez ment a tetejére díszítésképp, de lehet belőle az oldalára is tenni, ha valaki szeretné, én ott csak egy habkártyával körbehúztam.
Alapos hűtés után szeleteljük az elkészült vörös bársony tortát.
Tojássárgáját a fehérjével és a xilittel felverjük, a többi száraz anyagot összekeverjük (dió, mandula, kakaó, szódabikarbóna, só). A vajat a vízzel felmelegítjük (langyosra). Ha k...
Elkészítési idő:A tésztához a narancs héját reszeld le, a gyümölcsöt vágd ketté, és facsard ki a levét. A vajat keverd habosra a porcukorral és a reszelt narancshéjjal. A tojást verd fel, és foly...
Elkészítési idő:A porcukrot és a tojásokat tegyük bele a keverőtálba, majd robotgéppel keverjük ki jó habosra. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a darált diót. Végül szitáljuk bele a sü...
Elkészítési idő: