Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Francia krémes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 db tojás ( én gyorsfagyasztott levelestésztával készítem)
1 ek. ecet
1 dl tejföl
csipet só

vaníliás krém

1 l tej
4 db tojás
25 dkg cukor
2 db vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
13 dkg liszt

hab

fél l tejszín

máz

1/2 kk. instant kávé
20 dkg cukor
7 dkg vaj
4-5 evőkanál tej.

Elkészítés:


Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. A tészta elkészítésével kezdjük a munkát.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára,utána könnyebb lesz vele dolgozni .

A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk. A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük, melyre előzőleg sütőpapírt tettünk , villával megszurkáljuk (bár így is fel fog hólyagosodni, de talán kevésbé) és 165 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Most a vaníliás krém elkészítése következik.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról.
A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével.
Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük.
El is készült a vaníliás krémréteg.

Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni – kb 30 perc
Most a tejszínhab réteget helyezzük fel. Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.

Ezután következik a máz elkészítése:
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat.
Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.

Francia krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túros zsemle
Túros zsemle

A tejet felforraljuk 1 zacskó vaniliás cukorral.A zsemlék teteját levágjuk belsejét kiszedjük.A túrót áttörjük a zsemlék belsejével,összekeverjük a másik vaníliás cukorral,a tojáss...

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Szilvás, mazsolás alma torta
Szilvás, mazsolás alma torta

Hámozzuk meg és csumázzuk ki az egész almákat, majd szeleteljük fel azokat körülbelül 1 cm vastag szeletekre. Magozzuk ki a szilvákat és szeleteljük ezeket is fel. Kenjünk ki va...

Elkészítési idő: 45+40 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ruman Imre
Román krémes
Román krémes

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva kb 2 órát pihentetjük. A pihentetés után 4 részre osztjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk vagy sütőpapíron (ne ijedjünk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyümölcsbomba
Gyümölcsbomba

A narancsokat megpucoljuk, felkarikázzuk, 2 ek cukorral meghintjük és 2 órát állni hagyjuk. A megpucolt kivit, banánt és az epret is felszeleteljük. A tojások sárgáját kikeverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk