A tésztához
• 350 ml 2,8%-os tej
• 30 g élesztő (friss)
• 50 g porcukor
• 250 g búzaliszt (BL55)
• 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
• 4 g só
• 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
• 90 g vaj
A töltelékhez
• lekvár
A kenéshez
• 120 g vaj
1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit. A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.
3. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
4. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk.
5. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.
Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.
6. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.
7. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
1. A lisztet, a vajat és a tojássárgáját elmorzsoljuk. 2. Belegyúrjuk a cukrot, csipetnyi sót, a tejölt és a citrom levét, héját. Jól eldolgozzuk. 3. Fél órát a hűtőben pih...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Melegítsd elő a sütődet 190 fokra. 2. A nagy keverőtálban kutyuld össze a lisztet, sütőport, fahéjt, és a cukrot. 3. Egy vágódeszkán darabold fel a csokoládét mazsolányi mor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa friss meggyből készítjük, akkor a meggyet magozás után leszórjuk a cukorral és 1 órát állni hagyjuk. Lecsepegtetjük, a levet kiegészítjük vízzel 4 dl-re. Felforraljuk és a vaníl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és megsütjük (36x26). Egy liter vizet felteszünk forrni, belerakunk 20 dkg cukrot. 2 dl vízben elkeverjük a pudingporokat. Közben a feh...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű