Tészta:
2,5 dl tej
5 dkg vaj /Ráma/
1 púpos ek.cukor
2,5 dkg élesztő
40 dkg liszt
1 tojás
1 mk só
Töltelék:
kb.6 dkg vaj
5 ek kristálycukor
2 kávéskanál kakaó
A tejbe tetem a cukrot, vajat és felmelegítettem, míg a vaj elolvadt. Langyosra hűteni, majd bele a felvert 1 egész tojás és elmorzsolva az élesztő. Beleöntöttem a robotgép keverőtáljába és hozzáöntöttem a lisztet melybe elkevertem a sót. A gép a dagasztókarral jól kidolgozta, majd kicsit átgyúrtam , tetejét liszttel megszórtam és meleg helyen 40 percig pihentettem.
Erősen lisztezett gyúródeszkára tettem, kb 30 x 50 cm-es téglalapra nyújtottam.
Megkentem a felolvasztott 6 dkg vajjal és szórtam a kakaós cukorral.
A kakaós cukorból hagytam kb 1 ek valót a tetejét megszórni a tepsiben.
A tésztát 6 egyenlő részre vágtam a rövidebb oldalon, majd a 6 tésztacsíkot egymásra helyeztem, és 6 db kockát vágtam belőle.
Püspökkenyér formába sütőpapírt tettem, és a kockákat élére állítva a tésztákat a tepsibe helyeztem. Megszórtam a félre tett kakaós cukorral és 40 percig újból pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra /nem légkeveréses a sütőm/, és 30 percig sütöttem benne a pihentetett kalácsot.
Rácsra téve hűtöttem ki.
Nem fahéjjal, hanem kakaóval készítettem és nagyon finom lett.
A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a sütőporral, a cukorral és a vaníliás cukorral. Egy másik edényben habverővel jól dolgozd össze a tejet, a tojást és az olvaszto...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűElkészítése: A hozzávalókat egy keverőtálba belerakom és jól összedolgozom, gyúrom kézzel, majd gombóc formájúra formázom. Az étolajat felmelegítem, de nem túl forróra, mert...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta alapanyagát összegyúrni, ½-3/4 órát keleszteni, ha megkelt 4 részbe osztani. Kb fél centinyire kinyújtani, megkenni a diókrémmel és feltekerni. ½ cm-es darabokra szeleteln...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBriós: Helyezze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a tojást és a tejet a robotgép táljába. Ezután körülbelül 4 percig dagasztjuk. 2. lépés – A vajat darabokra vágjuk, és a dagasz...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes