kb. 50 darab rudacskához
25 dkg finomliszt
25 dkg túró
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
1 teáskanál só
A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej (vagy víz)
reszelt sajt, szezámmag, lenmag,kömény...
1. A lisztben elkeverjük a sót, majd a túrót. Hozzáadjuk a vajat is és tésztává gyúrjuk. (Jó puha tészta legyen, de ne legyen ragacsos. Attól függően mennyire zsíros túrót használunk, ha esetleg száraznak érezzük a tésztát, adjunk még hozzá pici vajat, vagy ha nagyon ragacsos a tészta, akkor kevés lisztet gyúrjunk még hozzá.)
2. Lisztezett felületen kb. 7-8 mm vastag, téglalap alakúra kinyújtjuk, melyet másfél cm széles és 10 cm hosszú rudakra vágunk fel (vagy tetszés szerinti nagyságra).
3. A tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével (ha nincs tej, vízzel is össze lehet keverni). Megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal, vagy szezám- és lenmaggal.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)
Keverjük először össze a száraz hozzávalókat! Ha valakinek nincs otthon amarántja (semmilyen formában) és/vagy tápióka keményítője, csak simán hagyja ki és tegyen bele helyette 1-1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sóval elvegyített lisztet egy tálba szitáljuk, majd a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, az apróra vágott olívabogyót és összegyúrjuk annyi tejföllel hogy jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból rugalmas, de jól nyújtható tésztát gyúrok, majd 4 egyforma darabba vágom. Mindet kinyújtom téglalap formára, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztre öntjük a sót, a vajat, a zsírt, a tojássárgájákat, a tejfölt és a reszelt sajt kb felét. Hozzáöntjük az élesztős tejet i...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű