80 g nyírfacukor por
160 g vaj vagy margarin
240 g szénhidrátcsökkentett liszt (DW sütőliszt)+ a nyújtáshoz
1 kis tojás (ebből egy kicsit tegyünk félre a lekenéshez)
1 csipet só
Töltelékhez:
1 kg savanykás alma (tisztítva mérve)
4 ek eritrit
1 citrom leve (ebbe áztatjuk az almát)
1 csapott tk fahéj
1/2 csomag vaníliás pudinpor (főzős)
20 g aszalt áfonya (mazsolát vagy diót is tehetünk bele)
1 tk nyírfacukor
A lisztet, a nyírfacukor port és a sót szitáljuk össze. (Ez főleg a nyírfacukor pornak tesz jót, mert hajlamos becsomósodni). Adjuk hozzá a feldarabolt vajat és morzsoljuk össze. Ne nagyon tapicskoljuk, inkább gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Végül gyúrjuk hozzá a tojást, és folpackba csomagolva legalább 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni. Akár egész éjszaka is bent lehet! Az almát vágjuk cikkekre, távolítsuk el a magházát, és kockázzuk fel. Felhasználásig tegyük citromos vízbe. Ha az összes gyümölcsöt feldaraboltuk, tegyük egy lábosba az áfonyával, szórjuk meg fahéjjal és az eritrittel, öntsünk alá 0,5 dl vizet és pároljuk meg. Amikor kicsit megpuhult, fél dl hideg vízzel keverjük el csomómentesen a pudingport és adjuk az almához. Keverjük el, és ahogy besűrűsödött már tehetjük is félre hűlni. A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra. (Kicsit nagyobb legyen, mint a sütőforma). Tekerjük a sodrófára és emeljük át a piteformába. Nem baj, ha nem tökéletes, csak nyomkodjuk bele úgy, hogy a széléig felérjen a tészta. Villával szurkájuk meg és 15 percre toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Vegyük ki, kenjük rá a kihűlt tölteléket. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjunk belőle vékony csíkokat, és rácsozzuk be vele a süti tetejét. A félretett tojással kenjük le és szórjuk meg egy kevés nyírfacukorral. Toljuk vissza a sütőbe és süssük további 20 percig, vagy amíg színt nem kap. Fontos, hogy ha a széle idő előtt elkezdene barnulni, de a teteje még nem sült át, akkor a széleket takarjuk le alufóliával, és úgy süssük készre a pitét.
-20 dkg búzadara, 15 dkg liszt, 0,5 l tej elkeverni -bele 1 citrom reszelt héja, 2 marék mazsola, csipet só, elkeverni, hűtőbe, -később: hozzá 4 tojás sárgája, -4 tojás fehérj...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a felvert habot. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk, megsütjük. Ha kész, ned...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, mákot, puha vajat, tojást és mézet kézzel tészta állagúra dolgozzuk. Egy órát hűtőszekrényben pihentetjük. Kinyújtjuk, kis adagokat szaggatunk ki, korongokat formázun...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 180 fokra. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük. Közben az étcsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A kemény habbá vert tojáshoz adjuk...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű