menu

Családireceptkönyv.hu

Szalagos farsangi fánk recept


Írta:

Elk. idő: 110 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A fánkhoz
500 g búzaliszt (BL55)
200 ml 2,8%-os tej
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
5 db tojássárgája

A sütéshez
étolaj
A díszítéshez
sárgabarack dzsem
porcukor

Elkészítés:


1
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2
A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
3
A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
4
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
5
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk egy jó ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!
6
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
7
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

Szalagos farsangi fánk recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Sztrapacska pirítva
Sztrapacska pirítva

A krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a sót, 5 púpos ek réteslisztet és annyi simalisztet, amennyit felvesz, hogy masszív tésztát kapjunk. Lobogó sós vízbe szaggatjuk a masszát. Ha k...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
SÁRGABARACKOS GOMBÓC..
SÁRGABARACKOS GOMBÓC..

4 nagy darab krumplit megpucoltam majd sós vízben megfőztem....leszűrtem és krumpli nyomón átnyomtam összekevertem 1 evőkanál olajjal és hagytam kihűlni.....mikor kihűlt hozzáadtam...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tarjás - sajtkrémes tészta
Tarjás - sajtkrémes tészta

A tésztát bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. (Nem szükséges átöblíteni, így jobban rátapad a sajtkrém.) A sütőt előmelegítjük. A húsos tarját egész apró kock...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Spenótos - sonkás nokedli
Spenótos - sonkás nokedli

Főzzük meg a nokedlit, majd adjuk hozzá a felengedett spenótpürét és fűszerezzük ízlés szerint sóval, kevés fehér borssal. A fokhagymát törjük össze keverjük bele a tejfölbe és ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk