menu

Családireceptkönyv.hu

diós keksz tekercs dina


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g darált háztartási keksz
50 ml rum
100 g darált dió
100 g porcukor
4 evőkanál kakaópor
3 evőkanál baracklekvár
100 g olvasztott vaj

A krémhez

200 g vaj
150 g porcukor
1 citrom reszelt héja és leve

A darált kekszből 2 evőkanálnyit félreteszünk a nyújtáshoz, hengergetéshez. A többi szárazanyagot tálba szórjuk, összekeverjük, majd jöhet a rum, a vaj és a lekvár. Ha túl száraz lenne, még lefőzött kávéval is lazíthatjuk, csak jót tesz az ízének. Kissé lágynak kell lennie, hiszen a keksz még dagad, a hűtőben a vaj megköt, így a rövid (1-2 órás) pihentetés alatt szépen összeáll. Addig kikeverjük a krémet.




A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a citrom héját, és lassan a levét is. Én édesebb szájú vagyok, nálam 200 g simán belefér. A krémet nem fagyasztjuk ki, csak hűvösre tesszük, így könnyebb kenni.

A kekszes masszát én mindig fólián nyújtom (oldalán és alján felhasított erős bevásárlószatyor kimosva), így sosem tapad le. Sütőpapír is jó, de nálam rögzült a fólia. Két réteg között nyújtjuk nagy téglalappá, közben kezünkkel az oldalakat egyengetjük, tenyerünk élével visszanyomjuk egyenesre, közben figyelünk, hogy egyenletes vastagságú legyen. 3-4 milliméter vastag legyen a tészta. Levéve a felső fóliát, megkenjük a krémmel úgy, hogy a széleken 1-1 centit, és a végén 3-4 centit üresen hagyunk. Most az alsó fólia segítségével szépen feltekerjük. Nem törjük, nem nyomorgatjuk, nem fekszünk rá, csak az első tekerést feszítjük, a többi elvégzi a gravitáció, azaz a felemelt fóliáról szépen feltekeredik. Ha kész, akkor a fóliával be is tekerjük egészen, a két végét megcsavarjuk, mint egy szaloncukrot, és most alakíthatunk rajta kicsit. benyomhatjuk a végeket, ha vékonyabbak, hengergethetjük egyenletesebbre. Fóliával együtt tesszük tálcára, és minimum egy napra hűtőbe. Másnap kitekerjük, darált keksszel szórjuk, és szeleteljük.



Aki nem szereti a citromos krémet, tehet bele kókuszt is, úgy is nagyon finom, vagy akár gesztenyepürét is, a tekercsek közepén meggyszemmel (azaz a massza szélére, az első tekeréshez), szóval nincs kőbe vésve a recept, simán variálható.

Nekem ez a favorit. :)


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

diós keksz tekercs   dina

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
MÁKOS PISKÓTA
MÁKOS PISKÓTA

A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a lisztet, a reszelt citromhéjat, a mákot és az étolaj at. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Zsuzsi n.
Marlenka
Marlenka

A tészta alapanyagait összedolgozzuk, 4 cipóra osztjuk, és vékonyra kinyújtva egyenként megsütjük. 180 fok kb. 8 perc A pudingot megfőzzük a tejjel és a liszttel, közben habosra k...

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pillecukor - Rupáner
Pillecukor - Rupáner

1. Egy műanyagdoboz aljába, amely kb. 1 literes, vágunk egy darab sütőpapírt. Plusz még egy ugyanekkorát, ami majd a tetejére megy. Mindkettőt megkenjük vékonyan étolajjal. 2. A z...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Zabpelyhes, csokis keksz
Zabpelyhes, csokis keksz

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk