2 evőkanál sertészsír (házi zsír a legjobb)
2 nagyobb vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika
Só
Őrölt fekete bors
Őrölt köménymag
2 gerezd fokhagyma
1 db kisebb tv paprika
1 db paradicsom
Kevés erős paprika vagy Erős Pista
Fél zeller (a leveléből is kell egy kevés)
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
3 db burgonya
. A vöröshagymát apró kockákra vágom.
Az előkészített húst 1 cm-es kockákra vágom. A paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra vágom. (télen lecsó alapot teszek bele)
Egy lábosban zsírt olvasztunk, erre teszem a finomra vágott vöröshagymát. Párolom, majd hozzáadom a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórom a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverem, majd kevés vízzel felöntöm. Fűszerezzem: só, bors, őrölt (köménymag. ha nem szeretitek, kimaradhat) Hozzáadom a paradicsomot, és visszateszem a tűzre. Ezt a levet felforralom, majd beleteszem húst.
Hozzá adom a zúzott fokhagymát és a legnagyobb hőfokon pirítom. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.
. Ameddig puhul a hús, addig elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer zsírjára piritíjuk és beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát. Kevés só mehet még rá. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítom
. Végül vízzel felöntjük, és készre forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.
A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzöm bele a levesbe, ha rögtön l elfogyasztjuk az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzőm meg, és csak a tálaláskor adagoljuk a levesbe.
A gesztenyét, kekszet, cukrot, rumot a tejjel összedolgozzuk és egy kapcsos tortaforma (26 cm-es) aljába nyomkodjuk. A pudingokat a cukorral, tejben sűrűre főzzük. Ha langyosra hű...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A barackokat meghámozzuk, 3-4 db kivételével összedaraboljuk, és a fűszerekkel együtt bő 1,7 l vízben megfőzzük. 2. A levével együtt összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni.A liszthez hozzáöntjük az élesztős tejet, összedolgozzuk a puha vajjal meg egy csipet sóval.Az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű