Tortához
1 l tej
1 bögre búzadara (2 dl-es bögre)
6 ek méz
10 dkg vaj
3 db tojás
Meggyöntethez
25 dkg meggy
2 ek méz
1 csomag vaníliás cukor
4 ek cukor
fahéj ízlés szerint
gyömbérpor ízlés szerint
2 kk étkezési keményítő
2 dl víz
Formához
5 dkg vaj
3 ek zsemlemorzsa
Tortához
A tejet felforraljuk, beleöntjük a búzadarát, és folyamatos kevergetés közben készre főzzük. Még melegen belekeverjük a mézet és a vajat. Félretesszük hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.
A kihűlt grízt kézi mixerrel 5 percig habosítjuk, majd beletesszük a tojások sárgáját, és további 5 percig magas fokozaton keverjük. Apránként belekeverjük a fehérjehabot, majd az előkészített formába öntjük, és előmelegített sütőben 30 percig sütjük (akkor jó, ha szép barna a teteje).
Meggyöntethez
A cukrot karamellizáljuk, óvatosan ráöntjük a meggyet és a víz 3/4-ét. Felforraljuk, majd beletesszük a mézet és a vaníliás cukrot, és ízesítjük a fahéjjal és a gyömbérrel.
A maradék vizet kikeverjük étkezési keményítővel, majd a meggyhez öntjük, és további 5 percig forraljuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Formához
A formát kikenjük vajjal és megszórjuk a zsemlemorzsával.
sütési hőfok: 180°C
1. Megsütöm a piskótát 22 cm-es tortaformában, 150 fokon kb 35 perc 2. Megfőzöm a tejberizst. A vízben kezdem el főzni, később hozzáadom a tejet, majd a 400 ml tejszínt is. 3. Am...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézEgyes fokozaton 40 percig sütni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban verjük habosra a vajat a cukrokkal és a vaníliakivonattal, majd adjuk hozzá a tojást is. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd forg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütéssel készült lap: A tortalaphoz a tojásokat habosra keverjük a cukorral majd hozzáadjuk a sütőporral elkavart kakaót és az olajat. 20 cm-es tortaformában, 10-15 perc alatt meg...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes