menu

Családireceptkönyv.hu

A tökéletes piskóta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4-5 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Alaprecept, amely elegendő 1 négyszögletes tepsihez (amit a sütőkhöz adnak), vagy 1 db 18 cm átmérőjű tortaformához (lásd a képet fent) 3 rétegű torta (3 piskóta 2 krém) esetén, vagy egy 26 cm átmérőjű tortaformához, 2 réteg (2 piskóta, 1 krém) esetén.
Hozzávalók:
• 4 tojásfehérje 4 ek. vízzel
• 4 tojássárgája 4 evőkanál vízzel
• 200 g cukor
• 250 g liszt
• 1 tk. szódabikarbóna (a liszthez keverve)
(26 cm átmérőjű forma esetén, 3 réteges tortához (3 tészta 2 krém) 6 tojásra arányosítsd a mennyiséget!)

Elkészítés:


Az elkészítéshez szükség van egy robotgépre, szerencsés esetben ez egy tálas mixer, de ha csak kézzel tartós van, az is jó lesz; fontos, hogy az alapanyagok legyenek kimérve, kis tálkákba, mert a tésztát folyamatosan keverni kell.

1. Lisztezd-vajazd ki a tortaformát, vagy tepsit. Sütőpapírral is bélelheted, ez attól függ, hogy mennyire szeretnéd, hogy “gyűrődjön” a piskótád. Tortánál érdemes lisztezni-vajazni, piskótatekercsnél könnyebb használni a sütőpapírt.
2. Tedd a tojásfehérjét és a négy evőkanál vizet egy nagy tálba vagy a robotgép táljába és kezdd el felverni, egyre nagyobb fokozaton.
3. Amikor már elég kemény, öntsd hozzá a cukrot, és verd tovább, míg még keményebb és fényes nem lesz.
4. Ekkor öntsd bele a tojás sárgákat és a másik négy evőkanál vizet, és keverd a géppel tovább, még egy-két percig, hogy jó habos legyen a masszád.
5. Most vedd lejjebb, egészen a minimumra a gép fokozatát, és szórd bele a masszába s szódabikarbónás lisztet, és keverd lassan össze úgy, hogy a hab állaga megmaradjon. Ez néhány keverést jelent csupán. Ezt a műveletet végezheted kézi habverővel is, de fakanállal nem célszerű, mert a legendákkal ellentétben jobban töri a habot, mint a habverő.
6. A keveréket öntsd az előkészített tepsibe, formába. Szinte hallani fogod, ahogy sistereg a hab.
7. 160 fokon, 40-50 percig süsd. Torta esetén lehet, hogy kicsit több idő lesz, lapos, tepsis piskóta esetén kicsit kevesebb, ez sütőtől is függ. Légkeverést ne használj, túl gyorsan nyomja fel a tésztát, összeeshet. Fontos, hogy a sütő ajtaját legalább 15 percig ne nyisd ki, mert a hirtelen beáramló hideg levegő azonnal lenyomja az éppen emelkedni akaró tésztát.
8. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e. Ha igen, vedd ki, és torta esetén hagyd kihűlni a formában, ha piskótatekercset szeretnél készíteni, akkor azonnal borítsd ki egy liszttel enyhén beszórt konyharuhára, húzd le róla óvatosan a sütőpapírt, és még melegen tekerd fel, és így hűtsd ki (ha kihűlt, óvatosan csavard szét, és kend meg lekvárral vagy valamilyen krémmel)

Variációk:
• a már említett piskótatekercs lekvárral, tejszínhabbal és gyümölcsökkel, vagy bármilyen krémmel töltve
• torta alap
• tepsibe öntve a nyers masszát, beleszórhatsz diót, csokidarabokat, aszalt, friss, vagy fagyasztott gyümölcsöt, könnyed sütemény lesz a végeredmény
• a tésztát színezheted, ízesítheted is, kakaóporral például, de vedd figyelembe, hogy ez kicsit keményíti a tésztát. A lisztet keverd el a kakaóporral, és így add hozzá az egészet a végén.

A tökéletes piskóta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gesztenyekrém
Gesztenyekrém

A gesztenyemasszát kiolvasztjuk. A tej nagy részét egy lábosba öntjük és feltesszük melegedni. kb. 1 dl hideg tejben elkeverjük az étkezési keményítőt és a cukrot. A többi tejhez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tortába ♥ Csokikrém Rozitól
Tortába ♥ Csokikrém Rozitól

Előkészítjük a hozzávalókat: Az étcsokit lereszeljük, vagy kisebb darabkákra vágjuk, a kakaót átszitáljuk. A tojásokat keverőtálba törjük, rámérjük a cukrot, vaníliás cukrokat, mi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Éva
Csokoládémáz
Csokoládémáz

Keverjük össze a cukrot a kakaóval egy kisebb lábasban majd öntsük hozzá a tejet és kavarjuk jól össze, tegyük fel főni, lassú tűzön főzzük, közben kavargassuk addig ameddig a cuko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggyes Gyöngypraliné:Szamos
Meggyes Gyöngypraliné:Szamos

A tejszínt kíméletesen felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük egy kézi habverővel, nehogy leégjen. Ha felforrt, ráöntjük a tej- és az étcsokoládé keverékére, és egyneműre ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk