menu

Családireceptkönyv.hu

Savanyó vetrece székely étel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Nagyanyám savanyó vetrecéje puliszkával:)
Ez az ételrecept , nagyon régi és egyszerű az elkészítése is ,a végeredmény pedig egy ízletes pikáns ,mártásos húsétel ,ami puliszkával harmonizál a legjobban . A receptet Aradról hozta magával nagyanyám , ahol 8 évet dolgozott egy úri család konyháján .

Elkészítés:


Kell hozzá 1kg hátszín (csont nélküli ) amit megmostam megpucoltam ,és kb. 1 cm vastag és 5-6 cm hosszú csíkokra vágtam .Egy vastag falú lábasban 20 deka apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztottam ,a pörcöt kiszedtem és a húst a forró zsiradékban hirtelen átforgattam de csak míg megfehéredtek a csíkok .Ekkor kiszedtem a húst is ,és a visszamaradt zsírba beledobtam 2 fej apróra vágott vereshagymát , megdinszteltem , visszaraktam a húst , megszórtam 2 evőkanál mozsárban apróra tört mustármaggal , tettem rá őrölt fekete borsot , megszórtam csomborddal ,feltöltöttem vízzel ami jól ellepte és tettem bele 1 evőkanál ecetet , 2 babérlevelet ,majd fedő alatt hagytam párolódni takarékon 1,5-2 órán keresztül .Közbe közbe rá kell figyelni hogy nehogy lesüljön .Amikor a hős megpuhult akkor a babért kivettem belőle , ráreszeltem 1 nagyobb murkot (sárgarépa) , egy nagyobb petrezselyem gyökeret , 5 cikk fokhagymát , megsóztam és 1,5 dl vörösbort beletöltve fedő nélkül főztem amíg a levét teljesen elfőtte .Ekkor szórtam rá egy leheletnyi pirospaprikát 2 evőkanál lisztet , ezt jól összekevertem majd 1 dl tejfölt és annyi hideg tejet beletöltve addig kevertem amíg egy jó híg mártást kaptam . Még tettem egy pici sót és egy kevés ecettel savanyítottam , ízlésem szerint .
Ezután elkészítettem a puliszkát
40dkg puliszka lisztet (kukorica dara ) 1 liter forró lobogó sós vízben lassan adagolva hozzákeverek,sót egy csapott evőkanállal teszek a vízbe miután elkezdett forrni és addig kevergetem, amíg nem kezd vastagodni a massza ekkor, leveszem a kályháról és addig keverem, amíg jó kemény állaga nem lesz kb. 10 perc. Ekkor vizes fakanállal szépen a tetejét körbenyomkodom, visszateszem a kályhára, és amikor egyet szusszan, leveszem és kiborítom egy lapítóra (vágódeszkára ).
A forró puliszkát tányérra rakom , mellé a vetrecét és tálalom . smile hangulatjel

Savanyó vetrece székely étel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Sajtos krumplilepény
Sajtos krumplilepény

A burgonyát főzd meg héjában, és törd át. Add hozzá a sajtot, a tojássárgáját, sózd, borsozd, s jól dolgozd össze. Egy lisztezett deszkán formálj a masszából kisebb lepényeket, s m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tiroli ropogós-omlós csülök fóliában sült köményes k
Tiroli ropogós-omlós csülök fóliában sült köményes k

A csülköt besózzuk, majd egy mélyebb tepsibe helyezzük, és a darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, a fűszereket, a babérlevelet mellé szórjuk, rászórjuk a fel...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar CARBONARA
Avatar Lewis Windy Kedvelnék
CARBONARA

Első lépésként a tésztát kell megfőznünk enyhén sós vízben. Amíg fő a tésztánk, addig kezdjük el lepirítani a felkockázott szalonnát, hogy azzal is időt spóroljunk meg. A szalonnáb...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tányérhús almamártással
Tányérhús almamártással

A húsokat és a csontot alaposan megmossuk. A csont végét sóval vastagon bedörzsöljük, (így nem jön ki a velő). A húsokat és a csontot hideg vízben feltesszük főni (alacsony lángon...

Elkészítési idő: 240 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk