Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 20 dkg sertészsír, só, egy dl tej, három dl tejföl, másfél csomag sütőpor.
A liszteket a zsírral összemorzsoljuk, beleöntjük a sütőport, ízlés szerint megszórjuk sóval, kevés tejet adunk hozzá, és annyi tejföllel állítjuk össze, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, és az egészet egyben hagyva, kizsírozott tepsibe tesszük. Késsel bevagdossuk a tetejét, megkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben megsütjük.
Amikor elkészült, darabokra tördeljük, és úgy kínáljuk.
címlapVakarcs a szegények kenyere
Írd be a keresett kifejezést vagy a recept nevét!
mit keresel?
receptkalóriatápanyag
Vakarcs a szegények kenyere recept
Csillus Csillus receptje
receptek kenyerek lepénykenyér elkészítés: könnyű
megosztás0
Vakarcs a szegények kenyere
gyors recept 40 perc / előkészület: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvbe hozzászólások (3) jegyzet
megnézek más lepénykenyér recepteket is!
story
Kedves pótanyukámtól, Eszter anyumtól tanultam :) hó végére, mikor már kevés alapanyagunk van, de valami kiadósat szeretnénk csinálni, bableves mellé vagy csak önmagában teával is tökéletes vacsora, ebéd, ki hogyan szeretné :) Bármilyen zsírral készíthető, én most libazsírt használtam, mert az volt itthon :)...
story folytatása
hozzávalók / 4 adag
50 dkg finomliszt
4 ek mangalica zsír
2 dl tej (ha nincs tejföl, ez is jó)
só ízlés szerint
1 db tojás
0.5 csomag sütőpor (elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük. Beleütjük a tojást, belekanalazzuk a zsírt, sót, tejet, sütőport, és gyúrni kezdjük.
Ha összegyúrtuk, egy puha tésztát kell kapjunk, ha nem az, tehetünk bele még tejet ízlés szerint. Ha túl puhának tartjuk, akkor pedig lisztet.
Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egyenletesen elnyomkodjuk benne, a tetejét bevagdossuk, megkenjük olajjal vagy esetleg tojással, és közepesen meleg sütőbe toljuk fél órára.
Fél óra után megnézzük, és kicsit pirítjuk még, ha szükséges, hogy a teteje is szép aranybarnára süljön.elhagyható, de ettől puhább lesz a tészta, omlósabb)
Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk a 0,5 dl langyos tejet, a tejbe egy csipet cukrot szó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A darált húsból finom pörköltet készítünk. Miután megpuhult, a milánói szószt hozzáadjuk, alaposan összekeverjük és összefőzzük. Az alap kész. Besamel mártást lazá...
Elkészítési idő: 1-2 óra Nehézség: Közepes◾️A negyedekbe vágott szilvát egy közepes lábosba tesszük és felöntjük a vízzel valamint a borral. ◾️Hozzáadjuk az édesítőszert, a citromlevet, a fahéjat és a szegfűszeget (a szeg...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA citromot felkarikázom. A szilvát és az őszibarackot kimagozom, nagyobb kockákra vágom. Az almákat, körtét meghámozom, kicsumázom, darabolom. Egy fazékba öntök, annyi vizet, amenn...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű