- 420 g teljes kiőrlésű liszt
- 180 g finomliszt
- 200 ml tej
- 2 tojássárgája
- 60 g zsír
- 13 g 1:4 édesítő
- 15 g friss élesztő
- csipet só
A szirup hozzávalói:
- 150 g 1:4 édesítő
- 400 ml víz
A diós töltelék hozzávalói:
- 350 g darált dió
- 50 g cukormentes darált keksz
- 1 Bio narancs reszelt héja
- pici fahéj
- a szirup kb. fele
A mákos töltelék hozzávalói:
- 280 g darált mák
- 50 g cukormentes darált keksz
- 1 Bio citrom reszelt héja
- pici fahéj
- a szirup másik fele
◾️A hideg tejet, az élesztőt, a tojások sárgáját kikeverjük.
◾️A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az édesítőt és elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal.
◾️Ezután hozzáadjuk a tejet és összegyúrjuk.
◾️Ha sikerült, lemérjük a tésztát és 4 egyforma darabra osztjuk majd folpackba csomagolva minimum 2 órára a hűtőbe tesszük.
◾️Közben elkészítjük a töltelékeket.
▪️A sziruphoz a vizet és az édesítőt forrásig hevítjük, majd hagyjuk még 1-2 percet a tűzön.
▪️A diót, a kekszet, a fahéjat és a narancs héját összekeverjük és hozzáadjuk a szirup felét (ezt érzéssel tegyük, figyeljük a dió állagát, ne legyen túl folyós, de száraz sem).
▪️Ugyanígy járunk el a mákos töltelékkel is.
◾️Ezután elfelezzük a töltelékeket és teljesen kihűtjük.
◾️A tésztákat egyesével vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki (kb. 20x28 cm) majd morzsoljuk rá a diós vagy mákos töltelék felét.
◾️A rövidebb oldalánál kicsit hajtsuk be a tésztát majd tekerjük fel és tegyük sütőpapíros tepsire.
◾️Minden tésztát ugyanígy készítsünk el.
◾️Ha mind a négy tekercs a tepsire került, kenjük le tojássárgájával és tegyük hideg helyre, amíg meg szárad.
◾️Ezután újra kenjük le tojássárgájával és hideg helyen várjuk meg a száradását.
◾️Végül tojás fehérjével kenjük le és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percet.
◾️Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
◾️A tekercseket legalább 5 helyen megszúrjuk a tetején és az oldalait is megszurkáljuk (én 3 lyukat csináltam minden tekercs oldalán).
◾️Ezután sütőbe tesszük, és 35-40 percet sütjük (figyeljük és ha nagyon pirulna a teteje, vegyük lejjebb a hőfokot).
1,5 dl langyos vízbe 1 tk kanál cukrot rakunk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, ezzel is segítve a tészta levegősségét. Hozzáadjuk a liszthez a sót, elkeverjük b...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűA fenti hozzávalókat fakanállal jól kidolgozzuk, letakarva 35-40 percig pihentetjük. Mikor jól megkelt, lisztezett deszkán hüvelykijj vastagságúra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval ki...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA leveles minden tészta királya, a legelőkelőbb péksütemények alapanyaga. Könnyű és súlyos, réteges, roppanós és puha, nedves és száraz érzetek tökéletes keveredése. Sósan, édesen,...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyed...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű