1.2 kg marha (ha van, akkor: marha lábszár) tisztítva, hártyázva
2-3 fej hagyma
1-2 db. olasz kozervparadicsom (egész, hámozott)
3 db. paprika grillezve, olajban eltéve
húsleves lé (alaplé)
1 kk. őrölt kömény
pirospaprika, só
mangalica zsír
A nokedlihez:
15 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
2 tojás
tej, só
Előkészületek:
Elkészítem az alaplevet, ha nincs előre elkészítve a mélyhűtőben (ez gyakorlatilag egy zöldséges csontleves/ vagyis apu féle "húsleves" leve).
A marha lábszárhús külső, vastag hártyáját lefejtem, majd a szokásos pörkölthús-kockáknál egy kicsit nagyobb darabokra vágom és félreteszem.
A hagymákat, megpucolom, és apróra vágom.
A konzerv paradicsomokat felvágom, kicsorgatom a levét, és apróra felkockázom. A paprikákat szintén apróra vágom.
1.Egy nagyobb serpenyőben, egy kevés sertés zsíron megpirítom a húsokat, hogy egy kis színt kapjanak. A sütés után, a serpenyőben visszamaradt pörzsanyagokra egy kis alaplevet öntök, hogy feloldja azt.
2. Egy nagyobb lábasban, két evőkanálnyi mangalica zsírt olvasztok, és a hagymát üvegesre dinsztelem.
3. Hozzáadom a köményt, megsózom és tovább pirítom. Ezután, hozzá keverem a paradicsomot, és a grillezett paprikákat, még egy kicsit pirítom. Ezután félrehúzom az edényt, és a tetejét megszórom egy bő evőkanálnyi édesnemes paprikával. Várok 1 percet, majd elkeverem, hozzáöntök egy csésze alaplevet, és összeforralom.
4. Beleöntöm a megpirított húsokat, a serpenyőben lévő alaplét, megsózom, elkeverem, és még annyi alaplével felengedem, hogy a húsokat éppen ellepje.
5. Egy sütőpapírból, akkora kört vágok, mint a lábos fedője, alaposan bevizezem, és a hús tetejére terítem.
Három órára (vagy tovább, ha a hús igényli), beteszem a közepesen felfűtött kemencémbe. Kemence helyett, persze megteszi a 150 fokra előmelegített sütő is.
6. Óránként kiveszem, és finoman átkeverem az egészet. Az utolsó kivételnél, keverés előtt, egy kanállal, leszedem a zsír nagy részét a szaft tetejéről.
7. Közben, elkészítem a nokedlit/galuskát. A liszteket egy tálba szórom, egy csipet sóval ízesítem, ráütök két tojást, egy deci tejet öntök hozzá, és elkeverem. Víz hozzáadásával alakítom ki a kellő sűrűségét a tésztának. Fél órára hűvös helyre félreteszem és hagyom pihenni.
8. Egy nagy lábosban vizet forralok, megsózom, és mikor lobogva forr, a nokedli tésztát, két kanál segítségével a forró vízbe szaggatom. Közben, amik feljöttek a víz tetejére, egy szűrőkanállal lehalászom, és egy kivajazott jénai-edénybe szedem. Melegen tartva, tálalásig félreteszem.
Én, a nagyobb darab, falatnyi nokedliket szeretem, de aki kisebbeket szeretne, az használhat nokedliszaggatót is…
http://tomakonyha.blogspot.fr/2008/10/marhaprklt-nokedlivel.html
Ha nem akarsz szívni a nokedlivel, akkor a polenta sokkal gyorsabb ;).
Ha nincs lábosod, amit be lehet rakni a sütőbe, akkor a jénai is teljesen jó.
TEPSIBEN Tepsibe fél dl olaj, bele a panírozott húsok Tetejükre 5 dkg margarint / vajat morzsolni EM 190 fokos sütőben fedés nélkül 30 perc egyik oldal 20 perc másik oldal...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű60 dkg marhafelsált megmosunk, fölkockázzuk, és egy részüket kizsírozott tűzálló tálba tesszük. 1 kg burgonyát megtisztítunk, megmosunk, karikára vágunk, és a húsra egy sor burgony...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sós kekszet konyharuhába tesszük, és jól odavagdossuk az asztalhoz (olyan lazán Jamie-sen), vagy húsklopfolóval odasuhintunk neki. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a megtört kek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hússzeleteket alaposan mossuk meg, mert szilánkos lehet. A fölösleges vizet itassuk le róla. A zöldségeket tisztítsuk meg, a sárgarépát, zellert nagy lyukú reszelőn reszeljük le....
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Könnyű