menu

Családireceptkönyv.hu

Töltött karalábé


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


8-10 db zsenge, új karalábé,
50 dkg borjú- vagy zsírosabb sertéshús és csirkemell vegyesen,
1 zsemle.
1 tojás,
1,5-2 dkg só,
2 dkg cukor,
1 jó evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem,
késhegynyi törött bors,
1/2 kg sertéscsont,
1 dl tejszín, vagy 2 dl tej;
6 dkg vaj vagy zsír,
4 dkg liszt,
2 dkg zsír a zöldpetrezselyem megfuttatásához.
Zsemle helyett 6 dkg félig megpárolt rizst is használhatunk.

Elkészítés:


A csontot megmosva, feldarabolva, hideg vízzel 1-1,5 óráig egyenletesen főzzük. Nem sózzuk meg. Ha tarjacsontot használunk, nem főzzük meg előre, a karalábéval együtt tesszük fel. Elkészítjük a tölteléket. A lereszelt héjú zsemlét, amely lehetőleg egynapos legyen, tejbe áztatjuk, ha megázott, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a ledarált húshoz. Ráütjük a tojást, sót, borsot adunk hozzá, a finomra vágott zöldpetrezselyem felét a megolvasztott zsírban megfonnyasztjuk, azt is a töltelékhez adjuk, a tölteléket nagyon jól összedolgozzuk. A karalábé levelét leszedjük, néhány nagyobb levelet félreteszünk, ha a töltelék nem fér bele a karalábékba, levelekbe göngyöljük, mint a töltött káposztát. A belső, zsenge leveleket megmossuk, félretesszük, ezeket felhasználjuk. A karalábé tisztításánál vigyázzunk, hogy a karalábé szép gömbölyű legyen. Az esetleges fás karalábékat nem használhatjuk fel töltésre. Levágjuk róla a zsenge részeket és a töltött karalábékkal megfőzzük. Az erre a célra alkalmas karalábévágóval (ha nincs, kiskanállal) a gyökér felőli részen kezdve, óvatosan üreget készítünk a karalábéban. Az üreg nyílása lehetőleg kis átmérőjű legyen, 1/2 cm vastagságú legyen a kikapart karalábé, a kifúrt részeket kissé összedarabolva a lábas aljára tesszük, a megmosott, finom metéltre vágott zsenge levelekkel együtt, idetesszük a tarjacsontot, csirkemellcsontot is. A kikapart karalábékat nem túl szorosan megtöltjük; ha töltelékünk maradt, a félretett nagyobb leveleket megmossuk, pár percre forró vízbe tesszük (hogy hajlékony legyen), vastag főerét kivágjuk és mint a töltött káposztát, a kis hengerré alakított töltelékekkel megtöltjük. A megtöltött karalábékat, koszorú alakban elhelyezzük a lábasba tett darabokra, középre tesszük a levelekbe csavart tölteléket. Forrásban levő, megszűrt csontlével vagy vízzel felöntjük. A lé jól lepje el a karalábét. Lefedve, gyorsan felforraljuk, mérsékelt tűzön, egyenletesen tovább főzzük. Amikor a karalábé félpuhára főtt, megsózzuk, kis cukrot adunk hozzá és felpuhulásig főzzük. Közben világos rózsaszínű, petrezselymes rántást készítünk. A felpuhult karalábékat és az esetleges leveles töltelékeket tálra szedjük, lefedjük és forró víz fölé helyezzük, hogy meleg maradjon. A lábasban maradt főzelékből kivesszük a csontot, ha esetleg hús van rajta, azt leszedjük és a főzelékbe tesszük. Az elkészített rántással berántjuk a főzeléket, hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt és kevergetéssel, mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a rántás nyers ízét nem érezzük. Ekkor visszarakjuk a karalábékat, jól átforraljuk. Tálalásnál a tálba tett főzelékre; helyezzük a töltött karalábékat és finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórju

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Renáta
Borsós csirke brassói
Borsós csirke brassói

A hagymát és a fokhagymát megdinsztelem, hozzáadom a húst, a paprikát, a paradicsomot, zöldborsót, fűszerezem. Fedő alatt puhára párolom. Ezalatt kisütöm a kockára vágott krumplit....

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Füstölt szalonnás tepsis burgonya - OK
Füstölt szalonnás tepsis burgonya - OK

1. A burgonyát sós vízbe feltesszük főni, villával ellenőrizzük kb. 20-25 perc után. Ha kész, kikapcsoljuk, leszűrjük a vizet róla. 2. A szalonnát deszkán nagyon éles késsel kb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tojásos krumpli - OK
Tojásos krumpli - OK

1. A krumplit héjában megfőzzük, ha kihűlt, meghámozzuk. 2. A tojásokat keményre főzzük, ha kihűlt, meghámozzuk. 3. A kolbászt karikára vágjuk. 4. Egy lábasban felforró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Hagymás bab
Hagymás bab

A babot előző este beáztatjuk. Hideg vízben felrakjuk főni, hozzáadjuk a bazsalikomot, és félig megfőzzük. Leszűrjük és a levét félrerakjuk. A szalonnát és a sonkát felkockázzuk,...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk