menu

Családireceptkönyv.hu

Almavizen nevelt kovász


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


:
Erjesztett almavízen nevelt kovász készítése

Hozzávalók:
1db egészséges alma
Fél liter szénsavmentes ásványvíz
2db befőttesüveg
Fehérliszt (lehet félfogós, rétesliszt, BL80, ízlés szerint, vagy ami éppen van otthon)
Napi 10 másodperc időráfordítás

1. Szerezz egy almát! (Bio lenne az ideális, de akármilyen alma megteszi)

2. Vágd fel az almát 6-8 darabra, és tedd egy sterilizált 720ml-es dunsztosüvegbe! Főzéssel, vagy mosogatógép magas hőfokú programjával tudsz sterilizálni (a fedő is legyen steril!)

3. Töltsd fel az üveget 3/4-ig forralt, majd visszahűtött szénsavmentes ásványvízzel!

4. Csavard rá az üvegre a tetőt, és rázd jól össze! Hagyd az üveget a konyhapulton szobahőmérsékleten.

5. Az üveget naponta 2x rázd fel, és engedd ki az alma erjedése közben keletkezett gázokat, majd csavard vissza szorosan a tetőt!

6. 3-7 napon belül a vízben buborékok megjelenésére lehet számítani. Kb úgy kell kinéznie, mint egy enyhe szénsavas ásványvíznek, vagy szódavíznek. Ez az a pont, amikor az áztatóvíz elérte azt az erjedési fokot, ami alkalmas kovász készítésére.

7. Sterilizáld és mért le azt az edényt, amiben a kovászodat szeretnéd tartani. Írd rá alkoholos filccel a fedőre, hogy mekkora az edény tömege (fedő nélkül)

8. Szűrd le az erjedt vizet.

9. A szűrt vízből 1,2 dl-t tölts a kovásznak előkészített edénybe (a szűrő is legyen steril!)!
Mérj hozzá 120g lisztet. A liszt lehet bármilyen izlésed szerint. Elsőre réteslisztet, vagy BL80-as kenyérlisztet javasolnék.
/A maradék erjedt vizet felhasználhatod kenyérsütéshez, palacsintatésztához. Zárt üvegben 2-3 napig eltartható./

10. Jelöld meg a keverék szintjét az edény falán filctollal, vagy gumival), majd hagyd a kovászt lazán rácsavart fedővel szobahőmérsékleten érni!

11. Amint a kovász eléri az eredeti térfogatának dupláját, alkalmas a sütésre. Vegyél ki belőle 200g-ot, amivel már kezdheted is a sütést.
Pl ezzel az alaprecepttel:
200g kovász
3dl víz
500g BL80 kenyérliszt
12g só

A maradék kovászt (40g) etesd meg 40g vízzel és 40g liszttel, majd tedd a hűtőbe. Ezután elegendő 3-4 naponta megetetni.
Mikor sütni szeretnél vele, kb. 12 órával felhasználás előtt etesd meg, és hagyd érni szobahőmérsékleten.
Elkészítés:
Nehézség: Könnyű
Kinek a kedvence ez a recept?
Recept tipusa:
Hideg levesek
Oszd meg Facebookon:

TartalomjegyzékIhász család receptes könyve
Ihász család receptes könyveTartalomjegyzék
www.csaladireceptkonyv.hu
Minden jog fenttartva!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Csokis-gesztenyés kiflik
Csokis-gesztenyés kiflik

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy,  jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőben sült fánk
Sütőben sült fánk

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. H...

Elkészítési idő: 1,5 h
Nehézség: Közepes
share
Avatar Erdélyi magvas-krumplis kenyér
Erdélyi magvas-krumplis kenyér

A liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát. E...

Elkészítési idő: 360 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Darina
Bajor kifli
Bajor kifli

1 dl langyos víz élesztő, tej, cukor... meg langyosítom... az összes hozzávalóból dagasztunk egy közepesen lágy rugalmas tésztát.... 30 perc kelesztés jön... ezután 12 db..ra vá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk