Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg Ráma margarin
- 1 tojás
- picike só
- 1 ek porcukor
- 2 dkg élesztő
- kevés tejföl
- pici tej
Töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg darált mák
- 20-20 dkg cukor
- 5-5 dkg mazsola
- 1-2 ek méz a diósba, 1-2 ek a mákosba
- 1-2 ek baracklekvár fejenként
- 1-1 citrom resztelt héja
- Őrölt fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
Tészta:
- Kovászt készítünk: Az élesztőt pici cukorral (kb 1 kk), pici liszttel (1 kk), pici langyos tejjel (kb 0,5 dl) felfuttatjuk. Langyos helyen hagyjuk állni.
- A margarint belemorzsoljuk a lisztbe
- Beletesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt és kevés tejföllel nagyon alaposan simára (!) összegyúrjuk az egészet. (Először kb 1 dl tejfölt adunk hozzá, meggyúrjuk, aztán ha még kell, akkor adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk)
- 2 cipót formázunk belőle és kb 1 óra hosszat szalvétával letakarva pihentetjük langyos (de nem meleg!)
Töltelék:
- A mazsolát forró vízben állni hagyjuk, majd megmossuk és jól kicsavarjuk.
- A 25 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk.
- Beleadagoljuk a mákot, máik ugyanilyen szirupba a diót
- Összekeverjük és hozzáadjuk a többi alkatrészt
-
Összeállítás:
- A tésztát 1,5 cm vastag téglalap alakú formára nyújtjuk. A tészta fölső, sima része legyen alul, mert az lesz a bejgli külseje.
- Az elkészített tölteléket rákenjük, a szélén kb 1,5 cm-t kihagyunk
- A két oldalát behajtjuk, majd a másik oldalról óvatosan feltekerjük úgy, hogy a tekerés vége legyen alul
- Kiszírozzuk vagy kivajazzuk a tepsit
- Óvatosan tepsire áttesszük az összegöngyölt bejgliket
- A tetejét először csak villával felvert tojás sárgájával megkenjük, majd hagyjuk megszikkadni. Aztán ha megszikkadt, akkor tojás fehérjével kenjük meg és fél órára hideg helyre tesszük.
- Sütés előtt hegyes villával megszúrkáljuk az oldalát is, tetejét is (Ideális esetben hosszú, hegyes, vékony villával)
- Forró sütőbe tesszük, majd közepes lángon kb 30 percig sütjük.
- Mikor már langyos, akkor az oldalát nagyon óvatosan össze lehet nyomkodni, ha megrepedt (úgyis mindig megreped)
- Mikor kihűlt, akkor folpak alatt tároljuk, hogy ne száradjon ki
- A tölteléket előző nap is el lehet készíteni
- A fahéjból kell több, a szegfűszegből kevesebb. Fahéj kb 1 mokkáskanál, de kóstolni kell
1. A pulykamellet fektessük deszkára, és óvatosan vágjuk be középen, hosszában. Arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk teljesen át a húst. A mellfilét nyissuk szét, majd klopfoljuk ki....
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűKözben a lisztet és a zsírt összemorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a sót, a tojásokat és végül a kovászt. Ha túl kemény a tészta, langyos tejet adok hozzá. Három részre osztom....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt (elkeverjük, feloldjuk benne...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA nyakakat alaposan megtisztítjuk. Egy serpenyőben kevés libazsíron, 2 evőkanálnyi vizet hozzáadva a libamájat megsütjük. Ha ez kész, burgonyatörővel összetörjük, hozzáadjuk a fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes