50 dkg finomliszt
csipet só
1 tojás
3 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
3 ek. cukor
2,5 dkg élesztő
Szokásos módon a dagasztógép táljába készítettem az összes hozzávalót az olvasztott vaj kivételével és elindítottam a dagasztást. Amikor a tészta már elvált az edény falától óvatosan, több részletben adtam hozzá a vajat. Megvártam míg alaposan eldolgozza, majd letakarva duplájára kelesztettem.
Lisztezett felületre (szilikon lapra) borítottam, téglalap formára húzkodtam a kezemmel, majd 64 darabba vágtam. Hosszában is 8, majd keresztben is nyolc csíkra daraboltam:
Töltelék:
1 csésze barnacukor
2 tk. fahéj
1 csésze olvasztott vaj
A barnacukrot és a fahéjat alaposan elkevertem, a vajat megolvasztottam. A csésze 2,5 dl-es volt.
Egy nagy kuglófformát kikentem ecsettel egy kis olvasztott vajjal.
A tésztadarabokat a két tenyerem között kissé megsodortam, hogy gombócok legyenek, majd először az olvasztott vajba, utána a fahéjas cukorba mártottam. A kuglóf formába dobáltam őket.
Ha marad ki a végén (nekem nem maradt) cukor és vaj, akkor azt össze kell keverni és a tészta tetejére kell önteni.
A kuglófformát letakartam egy ruhával és ismét kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A megkelt tésztát kb. 40 perc alatt sütöttem készre.Félidőben a tetejét egy fóliával letakartam. Azonnal egy tálra borítottam. Frissen, langyosan az igazi.
Limara
Elkészítés 1. Két őzgerinc formát kivajazok, belisztezek. A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd két részre osztom, és kibélelem vele az őzgerinc formákat. Nem baj, ha a tészta l...
Elkészítési idő:Összedolgozzuk a hozzávalókat, 2 részre osztjuk a tésztát. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaót. Két egyforma lapot nyújtunk, egymásra fektetjük és felcsavarjuk. 1-2 órát hűtőben pih...
Elkészítési idő: