1 bögre rizs
2 bögre tej /esetleg 1 bögre víz és 1 bögre tej/
6 evőkanál cukor
pici só
2 dl habtejszín
gyümölcs /szezonálisan, jelen esetben narancs és kivi/
2 evőkanál olaj esetleg vaj
vanília /van.cukor vagy aroma/
fahéj /elhagyható/
A tejet vagy a tejes vizet egy edénybe öntve feltesszük a tűzhelyre hozzáadjuk a rizs, a sót, a cukrot, olajat/vajat és a szokott módon tejberizs készítünk. Én kuktában szoktam megfőzni. Nagyon kell ügyelni rá, hogy időben tegyük kis hőmérsékletre, mert kifuthat a felső szelepen. kb. 15 perc elég, de legalább fél órát nem nyitom ki, hogy az összes levet feltudja szívni.
Ha kihűlt akkor adom hozzá a felvert tejszín és a vaníliát.
Az időközben felkockázott gyümölcsökkel rétegesen egy tálba összerakjuk. Egy-egy sor közben, aki szereti meghintheti fahéjjal a gyümölcsöket. Nem muszáj rétegezni, úgy is lehet, hogy az összes gyümölccsel összekeverjük a rizst
A tetejét gyümölccsel díszítem. Nekem éppen volt kandírozott-csokis narancshéjam, ezt is használtam a díszítéshez.
Néhány órára hűtőbe teszem, hogy egy kicsit az ízek összeérjenek.
Tálalásnál még kínálhatunk hozzá tejszínhabot, de ez elhagyható.
1 liter aludt vagy forró tejet, 1/2 kg túrót – melyet előbb áttörtél krumpli törőn – főzz össze 5 percen át. Nyomás nélkül szűrd le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1...
Elkészítési idő:A burgonyát megpucoljuk, nyersen lereszeljük. Sóval, borssal, tojással, liszttel könnyen formálható masszát keverünk belőle. Forró olajba kanállal halmokat teszünk a masszából,...
Elkészítési idő:A lisztet tálba rakom, közepébe mélyedést csinálok, hozzá adom a cukrot, a sütőport, szódabikarbónát, és egy pici sót, ezzel összekeverem, és az összes hozzávalókat belerakom, és ö...
Elkészítési idő: 30-perc